Читај ми!

Ватрогасци са запрежним колима

Добровољно ватрогасно друштво из Плочице код Панчева изложило је возила за гашење пожара стара стотинак година. Машине су и данас употребљиве, а посебна атракција је запрежно ватрогасно возило из 1885. године.

Једно од најстаријих српских ватрогасних друштава основано је 1901. године у панчевачком селу Плочица. Овде још увек раде и возила која су се тад користила за гашење пожара.

Некада су ватрогасци морали да буду снажни, јер су морали брзо да испумпавају воду. Запрежно ватрогасно возило произведено у Аустрији 1891. још ради. Има резервоар од 100 литара, а некада су га вукли коњи.

Најстарији ватрогасац у Плочици, Ратко Керкез (69), каже да је читаво село имало обавезу да помаже ватрогасном друштву.

"У моје време мештани села имали су обавезу да 48 сати на смену дежурају код својих кућа – са упрегнутим коњима и опремом за гашење пожара. Омладина се на сваких шест сати смењивала на торњу цркве, одакле су осматрали околину и упозоравали село на евентуалну опасност", присећа се Ратко Керкез.

Годишње у Плочици и околним селима избије по десетак пожара. Ватрогасци су увек ту, али не само да гасе ватру већ и да помажу кад дође до елементарних непогода.

Председник ДВД "Плочица" Миодраг Антић каже да они праве насипе за одбрану од поплава, а зими чисте снег. Тренутно имају 62 члана.

"Добро смо организовани. Иако је све засновано на добровољној бази, стижемо да уз редован посао обављамо и дужност ватрогасца. Имамо једном месечно вежбе и засад није било проблема приликом интервенција", каже Антић.

Уз два запрежна ватрогасна возила стара преко 100 година, ту је и Фапов камион из 1960, који подсећа на нека давно прошла времена, у којима су ватрогасци били веома цењени у свом селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару