Читај ми!

Гостопримство говори све језике

Страни тур оператери за ивањички крај и сеоски туризам имају само речи хвале, али сматрају да би било још боље кад би домаћини говорили стране језике и кад би било могуће плаћање кредитним картицама. Домаћини кажу да понуда ивањичког краја сама говори све светске језике.

Обилазећи домаћинства која се у ивањичком крају баве сеоским туризмом, страни туристички радници похвалили су лепу природу, добру храну и љубазне домаћине. Ипак, замерају што туристи не могу да плаћају картицама и што људи не говоре стране језике. Домаћини тврде да то није проблем и да се гости, како домаћи, тако и страни, радо враћају.

Домаћинство Илије Милићевића у Лиси крај Ивањице, једно је од првих које је почело да се бави сеоским туризмом. Више од три деценије у том селу бораве гости из читаве Европе, али Илија каже да нема проблема у споразумевању. Туристе више не броји, већ говори само о пријатељима који је стекао бавећи се тим послом.

Илија сматра да се "лако може споразумети ако је човек гостопримљив".

Домаћини кажу да понуда ивањичког краја сама говори све светске језике, али се труде да знају бар енглески. И они који су последњих година почели да улажу у нове објекте за смештај гостију своју понуду усклађују са потребама савременог туристе.

Осим смештајних капацитета и домаће хране Ивањичани гостима нуде додатне садржаје, интернет и плаћање рачуна картицама.

Драшко Милосављевић из села Комадине истиче да се је мало теже споразумети с Италијанима или Шпанцима, који су од скора гости у ивањичком крају, али да и ту покушавају да се едукују.

"Добар део села је опремљен информативним технологијима тако да сваки туриста који дође у ивањичка села има све што му је потребно", каже директор Туристичке организације Ивањица Радомир Лишанин.

У ивањичким селима годишње борави више од хиљаду странаца, а знатно је већи број домаћих гостију. Укупно, на подручју општине у 2012. години остварно је скоро сто хиљада ноћења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару