Читај ми!

Еколошки роботи у Панчеву

Акције прикупљања електронског отпада за рециклажу допринеле су да многи грађани усвоје еколошке вредности и постану одговорнији према окружењу. Маја Козомара је отишла корак даље и од отпада направила роботе који су одушевили Панчевце, посебно оне најмлађе.

Кад се креативно удруже разни шрафови, зупчаници, делови од старих сатова, хард дискова или радио апарата, могу да настану интересантни уметнички предмети. Панчевка Маја Козомора остварила је детињи сан правећи минијатурне роботе, уз много маште, стрпљења и љубави.

"Као мала гледала сам роботиће у филму ‘Кратак спој’ и пожелела да и ја једног дана правим тако нешто", објашњава Маја. "То сам сад остварила. Посебно ми је важно да те фигуре правим од електронског отпада, свега што би неко иначе бацио и тако загадио животну средину."

Међу роботима су се нашли кувар, пецарош, фотограф, бициклиста, харфиста и многа друга занимања, али су посебно интересантни Откачени професор, Тројица паметњаковића, Чаробњак, Ловац на змајеве.

Маја је добила помоћ, али и инспирацију, од оца који поправља сатове, а својевремено је направио награђеног квиска за познати квиз.

"Ја сам Маји техничка подршка", каже Драган Козомора. "Она дође код мене у радионицу, проналази делове и узима их за рад. Нешто јој мало помогнем у бушењу, брушењу, али све остало је њено, од идеје до израде."

За сваку фигурицу било је потребно од 20 до 40 сићушних делова и много сати рада, али зато није изостало задовољство што су роботи одушевили панчевачке малишане. Они су коментарисали да је све лепо и занимљиво, да је сигурно било много тешко то направити, а највише су им се допали сликар, виолиниста, пецарош...

Маја наставља свој еколошки и креативни поход, а сви који пожеле да добију свог омиљеног робота, моћи ће да га купе на интернет лицитацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару