Читај ми!

Стална поставка на чекању

Стална поставка лесковачког Народног музеја требало је да буде једна од најрепрезентативнијих у Србији. Држава је до сада за реконструкцију поставке издвојила 21 милион динара, а недостаје још два и по милиона да се приведе крају. Градско веће, због низа неправилности које је нашла буџетска инспекција, није усвојило извештај о раду Музеја, тако да је неизвесно када ће посао бити настављен.

Савремена презентација Царичиног и Скобаљић града, пирамида вишеслојног археолошког налазишта на Хисару, дело је тима стручњака Народног музеја за које овај пројекат представља круну професионалног ангажовања. Деведесет одсто посла је урађено, остало је да се заврше врло важни детаљи.

 

„Морамо да поштујемо све професионалне норме, од рефлексије стакла до влаге на одређеним предметима. Ту не може и не сме бити пропуста", истиче Верољуб Трајковић, кустос и руководилац пројекта реконструкције сталне поставке.

За свеобухватну реконструкције сталне поставке Министарство културе издвојило је више од 12 милиона динара. Када се томе дода да је за музеј текстила у Стројковцу издвојено скоро девет милиона динара, јасно је да је држава за ове намене издвојила знатна средства.

Директор Народног музеја Јован Ранђеловић истиче да је буџетска инспекција утврдила низ неправилности и да због тога Градско веће није усвојило извештај о раду музеја.

Значајна културна установа сада се налази у незавидној ситуацији.

„Поново смо конкурисали код Министарства културе да добијемо средства за реконструкцију старе поставке, али још не знамо какав ће бити одговор", каже Ранђеловић, који је на место директора Народног музеја дошао пре неколико месеци.

У лесковачкој локалној самоуправи свесни су значаја сталне поставке у Народном музеју и спремни су да помогну да се тај пројекат заврши, али истичу да пре тога мора да се направи пресек стања.

„Једном се мора стати на пут ненаменском трошењу средстава које Лесковац добија од разних фонодова", нагласила је Сања Цонић, пи-ар градоначелника Лесковца. „Када се тачно зна где су отишла средства за реконструкцију сталне поставке, онда ће и локална самоуправа помоћи да се овај пројекат заврши."

За завршетак овог изузетно значајног посла за град Лесковац и за читав југ Србије недостаје око два и по милиона динара. Када ће се радови наставити, за сада је тешко рећи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару