Читај ми!

Село међу дуњама

У Тавнику је пре неколико година, због ниске цене дуња, искрчено на десетине хектара стабала тог воћа. Многи воћари то ипак нису учинили, а због одличне цене дуња у последње две сезоне, проширују старе воћњаке и подижу нове засаде.

За Тавник, село подно Котленика, кажу да је најлепши у октобру, у време бербе дуња, кад се мирис тог воћа пореклом из Персије шири атаром, али и даље, кажу све до границе са Чачком и Крагујевцом. По дуњама, село се и прочуло и изван граница наше земље.

Свака кућа у Тавнику има најмање педесетак стабала дуње, и то је један од основних прихода мештана. Према речима Драгутина Јевтовића, агронома у Тавнику, на око 200 хектара засађено је преко 15 хиљада стабала тог воћа.

У том селу, дуње се гаје скоро два века, а мале тајне садње, резидбе и заштите преносе се с генерације на генерацију. Осамдесеттрогодишња Живана Арнаутовић, која гаји дуње скоро пола века, каже да је веома задовољна производњом, посебно последњих година. Некада је, како наводи, килограм жита коштао као 4-5 килограма дуња, а данас се за килограм и по дуња може добити килограм жита.

Ово здраво и мирисно воће све је траженије, тако да се многи Тавничани одлучују на подизање нових засада дуња. Угледни земљорадник Миладин Мијаиловић, воћњаке подигнуте ранијих година прошле године проширио је с педесет стабала.  Исто толико засадио је и овог пролећа.

Мијаиловић се нада добром роду и високој цени, јер је интересовање прерађивача из земље, али и из Словеније и Босне и Херцеговине, све веће.

Воћарима у Тавнику више би одговарао организован наступ на тржишту, јер би тако имали веће шансе да опстану на домаћем и, посебно, страном тржишту.

Институције из области пољопривреде спремне су да помогну да се и то промени. Александар Негојевић, председник Регионалног задружног савеза у Краљеву, каже да су спремни да пруже стручну и сваку другу помоћ да се у селу формира земљорадничка задруга или неки други вид удружења воћара.

У Фонду за пољопривреду града Краљева ове године је пољопривредницима намењено 57 милиона динара и тавнички воћари с правом очекују да део тог колача припадне и њима.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару