Читај ми!

Фармер полиглота

Симон Осемс, двадесетдвоогодишњи агроном из Француске, шест месеци обилази европске фарме, како би стекао што више искуства у пољопривредној производњи. Србија је осма земља на том путу. У шабачком крају, из поштовања према домаћинима, учи и наш језик.

Обилазећи Европу, млади фармер из Француске Симон Осемс, инжењер агрономије, стигао је и до Шапца где, осим послова на пољопривредном газдинству, учи и језик.

Симон Осемс успомене из околине Нанта у Француској носи у срцу и чува на фотографијама. У свакој земљи коју посети нађе свој дом и нову породицу. "Ово је мој брат Слободан, мој синовац Бора", каже Симон.

Путујући по свету, Симон жели да пронађе најбољи модел рада на фарми и да га примени на свом имању. До сада је прешао око седам хиљада километара.

"За десет дана, колико борави на нашој фарми, Симон је постао наш пријатељ", каже Слободан Илић, пољопривредник из Мајура. "Прво што се код њега могло видети јесу рад, ред и дисциплина."

У шабачком крају, Симон је до сада обишао пет фарми. Свакога јутра, устаје у пола седам, чисти штале, храни и музе краве.

"Оно што је овде интересантно јесте то да се крава, а у Француској смо мало изгубили из вида то да је преживар, храни сеном и травом а не концентрованим хранивима", каже Симон.

Радећи од јутра до мрака, млади Француз на неким фармама добије и џепарац за пут и живот. У шабачком крају, гост је Ветеринарске станице.

"Можемо да разменимо искуства, да он нама пренесе нешто што се у Француско ради, а да ми њему покажемо како то све изгледа у Србији", наводи Ненад Јаковљевић, ветеринар.

Симон је у Србији видео да се у исхрани крава, може користити и јесењи грашак. Сва искуства бележи на свом сајту. По Европи путује ауто-стопом, а на фармама вози трактор и помаже својим домаћинима.

После Шапца, отпутоваће у Бугарску, а после у Азију. Своју научну авантуру, завршиће за два и по године, тамо где је и почео, у родној Француској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару