Читај ми!

Од клиса и крпењаче до видео-игрица

Играчке - неизоставни део одрастања - предмет су занимљиве поставке у кикиндском Народном музеју. Изложени су предмети којима су се играла деца пре сто или двеста година, од крпених лутака, преко барбика и трансформерса, до играчака које данас нуди моћна индустрија.

Играчке подстичу развој и мотивишу дете, без обзира на то да ли су направљене од крпе или дрвета или су производ високе технологије. У Народном музеју у Кикинди чувају се играчке прављене од природних материјала, као што су дрво, конопља, земља или гипс.

Славица Гајић, кустос етнолог, каже да су некад дечје играчке правили родитељи, баке и деке: "Углавном су то биле крпене лутке за девојчице, док су се дечаци више играли дрвеним играчкама. То су били коњић, магарац, колица која су могла да се вуку, затим клис, чигра..."

Међу експонатима пажњу привлачи и крпењача, претеча гумених, пластичних и кожних лопти. Овај старински фудбал, као што сам назив каже, прављен је од старих крпа умотаних у чарапу.

Пензионерки Вери Живков у сећању је остала касица прасица у којој је штедела новац, а служила је и за игру.

"Кад би се касица, која је била од глине, напунила морали смо да је разбијемо да бисмо извадили новце, јер друкчије није могла да се отвори", присећа се Вера.

Савремено доба донело је нове врсте играчака. Омиљена играчка за малу Ању је барбика, док се њена другарица из вртића Јована највише игра дрвеним коцкама.

Њихова васпитачица Љубица Чоти каже да се за игре улога највише користе лутке, разне домаће и дивље животиње, затим покретне спортске, као што су лопте и колутови, играчке за грађење, коцке и конструктори.

Ту су још акционе играчке, трансформерси, разноразне мозгалице, видео-игрице и још много тога што нуди моћна индустрија. Играчке су, несумњиво, неизоставни део одрастања али нису све једнако подстицајне и корисне за развој свести о правим вредностима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару