Читај ми!

Отворена рибља стаза у Малом Зворнику

Сваке године у време мреста половином априла, у Малом Зворнику отвара се рибља стаза како би се риба из доњег тока Дрине кретала у Зворничко језеро и мрестила. Хидроелектрана "Зворник" једина у земљи има рибљу стазу која се редовно отвара од 2003. године.

Рибља  стаза, дуга 160 метара од чега је 89 тунелског дела омогућава несметан пролазак риба из доњег тока Дрине у Дринско језеро и узводно како би се мрестиле у најоптималнијим условима.

Велики број различитих рибљих врста прелази висинску разлику од 20 метара и прелази стазу у време миграторног кретања настављајући пут ка мрестилиштима, што је предуслов очувања и унапређења рибљег фонда.

Директор Јавно-комуналног предузећа "Дрина" у Малом Зворнику Бошко Марковић каже да риба прође кроз ову рибљу стазу, дуж језера продужи узводно и у својим стандардним мрестлиштима остави икру, дакле настави репродукцију.

"Ми на овај начин помажемо природи да одради свој део посла", каже он. 

Да је Дрина богата различитим рибљим врстама потврђују и риболовци. Они кажу да најчешће лове бодорку, боцова, штуку, а да неко ухвати понекад и нешто крупније.

"И шарана и свега овде можеш да нађеш, само када хоће да једе и кад иде и кад смеш да пецаш", каже један риболовац.

"Дрина је богата рибом, али сада од како је зима прошла сад иде само ситна зеленкарица", додаје други. 

У периоду када је рибља стаза отворена, обављају се и контролна мерења дужине, тежине, количине и врста риба.

Срђан Белиј из Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања каже да рибља стаза има и шири значај, а то је, како каже, едукација локалног становништва да виде да изградња оваквих објеката не значи аутоматски и прекид живота рибљих популација, него да и ти гиганти као што је ЕПС код нас брину о стању рибљег фонда.

Претходних година током месец дана рада стазе узводно прође и до 15 тона рибе како би положила икру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару