Читај ми!

Књига о познатим Мачванима

Новинар и публициста Миомир Филиповић истраживао је и објавио биографије људи којима се Мачва с разлогом поноси. Међу њима су и мачвански зетови и снахе, а многи од њих присуствовали су промоцији књиге у Шапцу.

У књизи "Виђенији Мачвани" Миомир Филиповић објавио је око 400 биографија познатих људи тог краја, а многи од њих присуствовали су промоцији књиге.

На скупу, много људи, емоција, подсећања на традицију и корене. Чуло се и то да у Мачви деца никад нису била докона, да су научена да раде и да живе с природом. 

"Видели сте сада седам генерала, стотину доктора наука и успешних спортиста. Ово је географски мали садржај тридесетак села која су дала много тога. Кад погледате, свако шесто село има једног академика", рекао је прим. др Предраг Тојић.

"Нисам могао да замислим да оволики број угледних Мачвана постоји", каже др Зоран Машић, државни секретар у Министарству просвете. "Они су дали велики допринос унапређењу наше земље, а многи су познати и у свету."

Прах предака на ципелама и Мачва у срцу

Кад оду у свет на школовање, кажу, на ципелама носе прах предака и у торби део детињства. Сви се, са богатом каријером, радо враћају својој равници.

У књизи Миомира Филиповића заступљени су успешни људи из свих професија којима се Мачва поноси. Аутор је поштовао и родну равноправност, мачванске зетове и снахе.

"Јако сам узбуђена, јер је то књига мог ученика. Он ме је и прозвао из публике", рекла је Мира Васиљевић. "Задивљена сам до суза и лепо је кад ученик надмаши учитеља."

Слободанка Ракић Шефер, сликарка, каже да није рођена овде у Мачви не би било ни њене уметности, јер је Мачва у свакој њеној слици, као и у текстовима и животу.

"Мачву обожавам и она је у мом срцу", рекла је Љубинка Ердевички Јанковић, олимпијска шампионка у рукомету. "За коју годину се враћам у Мачву да живим, јер ја не могу без овог простора, равнице, живота у природи."

Иван Милинковић, члан музичке групе Легенде, рекао је да добар део детињства и здравог одрастања у Мачви, чува на својим концертима и на путовањима.

Мачвани воле шалу, слободу и тркачке коње, своју музику и традицију.

"Како сам старио и накапљавао знање, увидео сам да човек треба да се дружи са својим ближњима, да буде локал-патриота, да воли своје и да за њих уради нешто", каже проф. др Милосав Ж. Чаркић. "Данас, кад сам се вратио коренима и видео све ово, у мени се јавила нека позитивна енергија, могао бих очима да рушим зидове."

Несвакидашња промоција књиге која је сведочанство једног времена и правих вредности, била је прилика за сусрет и за нове идеје.

Аутор књиге Миомир Филиповић Фића каже да је овим људима заједничко то што су успех подарили родном крају:

"Свако ко је успео, било да живи у Мачви или хиљаду километара далеко, има једну дозу осећаја да је нешто урадио зато што је пореклом из Мачве."

"Фићи сам предложио да једна група нас из Београда, дође код руководства у Богатић, јер он може бити један од центара културе Србије", каже Драган Томић, драмски писац. "Ако нема фабрике, може да има фабрику културних догађаја."

На овом дружењу, установљен је и Сабор виђенијих Мачвана који ће се организовати сваке године. Аутор обећава и допуњено издање, јер има и оних који су остварили снове, а нису  заступљени у првој књизи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару