Читај ми!

Све више хранитељских породица

У Србији из године у годину расте број хранитељских породица, а према подацима надлежних социјалних служби, сада их је око пет одсто више него пре две године. И док у појединим београдским општинама нема довољно хранитеља у централној Србији довољно је породица које брину о деци и одраслима кроз овај вид социјалне заштите.

Све више породица у Поморављу одлучује се за хранитељство. У дому Никодијевића мирно је јер су деца у школи. У овој породици са Верицом и Гораном као хранитељима живе још два брата и две сестре.

Велика, али, како кажу, сложна породица.

"Поштују се као да смо једна породица, чак и нас понекад зову мама и тата кад одемо некуд даље баш из тих разлога да би се осећали сигурно, чак им смета кад кажемо да они нису наша деца", каже Верица Никодијевић.

Проблема је, тврде, у почетку било, јер деца долазе из разорених породица, а љубав и пажња су оно што им највише недостаје.

"Стварно ми тешко пада, јер има много деце која имају много више, а не знају то да цене, а имају оне деце која немају, а труде се да буду неко и нешто. Колико пута смо се расплакали ја и мој муж кад чујемо неке приче из њиховог живота, значи то је стварно трагедија", каже Верица.

Директорка Центра за социјални рад у Јагодини Бисерка Јаковљевић каже да све  више млађих породица пролази обуку за хранитељство.На другој страни су родитељи који имају старију децу.

"Они једноставно имају тај синдром празног гнезда или негде осећај да су их деца у једном тренутку напустила и да имају негде ту психолошку потребу и мотив им је да им се кућа поново напуни са децом", кажу у јагодинском Центру за социјални рад.

У последње време чести су захтеви за смештај деце и из београдских општина. У Регионалном центру који покрива Браничевски, Борски, Зајечарски и Поморавски округ кажу да имају довољно заинтересованих породица за смештај деце и одраслих.

"Мотивација њихова је најбитнија, мотивацију радимо путем пропаганде, ево сад смо у кампањи "Мени треба породица", где покушавамо да мотивишемо људе да се баве хранитељством", каже директор Регоналног центра за хранитељство Драган  Ерленвајн.

Од породица које су хранитељи више од 60 одсто брину о два или више  детета. Месечна надокнада за  хранитеља и смештај детета је око 35 хиљада динара, а овај износ улази у пензијску основу, али не и стаж.

Оно што охрабрује је све већи број хранитеља који су вољни да чувају и децу са посебним потребама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару