Читај ми!

Чачани на архитектонском врху

Матија Ђедовић и Милорад Видојевић из Чачка освојили су престижна међународна признања. У своје пројекте они су уклопили нове трендове у светској архитектури који подразумевају употребу еколошких материјала и одрживе енергије.

Двојица Чачана освојила су међународна признања за архитектонске пројекте у спорту и индустрији. Нови трендови у светској архитектури везани су за употребу еколошких материјала и одрживе енергије.

"Архитектуру можемо посматрати као питање тренутка. Ви у једном тренутку стајете и кажете, то је то. Да смо размислили још мало то никако не би био исти објекат", каже Милорад Видојевић.

Матија Ђедовић један је од 12 победника светског конкурса из архитектуре одржаног у Минхену.

Од прошле недеље је на шестомесечној пракси у бироу познатог архитекте Жан Мишел Јасперса у Бриселу. Награђен је његов дипломски рад, пројекат тениског комплекса у Варни у Бугарској. За исти пројекат добио је и две награде на Светском тријеналу архитектуре у Бугарској.

Такмичење је дало могућност младим архитектама из целог света да представе најбоље пројекте или концепте у области одрживе енергије и до сада ниједно архитектонско такмичење оваквих размера није било раније организовано. Интересовање младих архитеката је било велико и на расписани конкурс стигло је неколико хиљада радова студената архитектуре из целог света.

Милорад Видојевић награђиван је још као студент архитектуре и у земљи и у иностранству. Међу наградама је похвала на међународном конкурсу "Еволо скаyскрапер" 2011. године и прво место на конкурсу Француског института 2012. године за архитектуру и дизајн објеката на мору.

Најсвежија награда је домаће признање и то Гран при 35. Салона архитектуре за префабрикацију индустријске хале "Вибет". Архитектура је, као каже Видојевић, свуда око нас.

До неке нове награде, настављају да раде у свом граду и да се свaкоднево консултују без обзира на привремену раздвојеност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару