Читај ми!

Гаџин Хан помаже расељенима

За покретање сопственог посла избеглима и расељенима у Гаџином Хану, општина и Комесаријат за избеглице, донирали су опрему вредну милион и по динара.

Избеглим и расељеним породицама које живе на територији општине Гаџин Хан уручена је опрема у вредности од по 150.000 динара за покретање посла. Опрему су донирали Комесаријат за избеглице и општина Гаџин Хан,а на тај начин збринуто је десет породица. Прошле године општина је у сличном пројекту реализованом са организацијом Енека помогла 15 расељених породица.

Мирјана Станковић доселила се из Липљана, предаје хемију, а из љубави, али и нужде савлада је кројење и шивење. Са тим занатом и шиваћом машином коју је добила у оквиру пројета економског оснаживања расељених, удружиће се са пријатељицом која већ има кројачку радионицу и осигурати егзистенцију за породицу.

"У Гаџином Хану се смањује број одељења, прети мањак часова, губљење посла. Надам се да до тога неће да дође, али за сваки случај - да нека сигурност постоји", каже Мирјана Ћурчић Станковић.

Ово није први пут да се расељенима помаже на тај начин. Прошле године опрема за покретање посла за ИРЛ набављена је уз помоћ Енеке, истиче Саша Ђорђевић, председник општине Гаџин Хан.

"Реализујемо други програм са Комесаријатом за избеглице, где је вредност 1,5 милион динара. Имате 25 породица које ће имати додатни приход након свих ових програма", каже Ђорђевић.

Јокићи, који живе са једном платом, добили су прошле године пластеник, производе рано поврће, узгајају пилиће и планирају пориширење пластеничке производње.

"Знате колико може да се заради и шта се може од једне плате. Оптерећен сам и стамбеним кредитом, купио сам ову кућу, и много ми значи - то су додатна средства и годишње изађе још једна фина плата у породици", рекао је Слободан Јокић.

Расељенима ће се помоћи и у решавању стамбеног питања. Из ИПА фондова започета је зграда са 15 станова намењних избеглим и социјално угроженим породицама, које ће се овде уселити на јесен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару