Читај ми!

Превенцијом против насиља

Вршњачко насиље ученици препознају у 98 одсто случајева, док најмање успевају да препознају неке облике емоционалног и социјалног насиља, показало је истраживење у нишкој основној школи "Учитељ Таса". У полицијској управи Града Крушевца тврде да у овом граду нема пораста малолетничке деликвенције.

У истраживању у којем је учествовало више од 400 ученика од петог до осмог разреда основне школе "Учитељ Таса" у Нишу показало је да вршњачко насиље ученици препознају у 98 одсто случајева, док најмање успевају да препознају неке облике емоционалног и социјалног насиља.

У протеклих годину дана у овој и још три школе у Нишу одржано је тридесет радионица о насиљу кроз које је прошло 150 деце.

За само недељу дана у две крагујевачке средње школе нападнути су ученици. Матурант Политехничке Стефан Ј. и даље је животно угрожен, док је ученик Медицинске школе, који је јуче у тучи задобио лакше повреде, упућен на кућно лечење.

Насиље, нажалост постаје наша свакодневница. Доста се говори о превенцији, стручниом тимовима који раде са младима. Тинејџерима је свакако најтеже, јер они свакодневно иду у школу и треба да се изборе са својим вршњацима од којих су, многи, опасни насилници.

Васпитање и превенција су кључни у решавању овог проблема, сматрају просветни радници. У Политехничкој школи са ђацима раде стручни тимови које чине психолози, педагози, професори, такозвани вршњачки едукатори.

У полицијској Управи у Крагујевцу, ипак, тврде да нема порста малолетничке делинквенције.

Двојици младића Дарку Р. и Николи Ш. који се терете да су пре четири дана бејзбол палицом,   напали матуранта Политехничке школе Стефана Ј. одређен је притвор до 30 дана. За кривично дело покушај убиства, за које се терети Дарко Р. запрећена је затворска казна од 15 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару