Читај ми!

Монаси спасили комшије од пожара

Монаси манастира Сопоћани спасили су од пожара породицу и кућу Рама Муслића из Сопоћана. Пријатељство које од увек негују у овој национално мешовитој средини, није, како кажу, изостало ни када је најтеже.

Када је пре неколико дана избио пожар у кући Рама Муслића у селу Сопоћани недалеко од истоименог манастира код Новог Пазара, захваљујући пожртвованости монаха, породица је спасена.

"Прво смо се сетили наших пријатеља монаха, јер са њима делимо и добро и зло. Док они нису дошли ја сам био немоћан, јер деца и жена су кукали за мном. Када су стигли много су ми помогли, јер су прво извукли децу, сина су извели вани и одвели у њихова кола. Затим смо заједно гасили све док нисмо постали црни од гарежи која је падала по нама", каже Рама Муслић.

Захваљујући пожртвованости монаха и других комшија који су у међувремену пристигли породица је остала жива и неповређена.

Отац Теоктист игуман Манастира Сопоћани каже да је било пуно дима и да је видљивост у кући била мала.

"Ушли смо унутра и видели људе. Најбрже што смо могли реаговали смо и најпре смо извлачили људе, а потом дали све од себе да угасимо пожар. У том тренутку нисмо мислили на себе већ само како да спасимо те људе и кућу, јер овде смо већ дуго комшије и добро познајемо ове честите људе. Драго нам је да смо успели да им помогнемо", каже он.

Монаси манастира Сопоћани потврдили су да, пријатељство са својим комшијама, које одувек негују у овој национално мешовитој средини, није изостало ни када је било најтеже.

Вахида Муслић каже да су деца спавала када је избио пожар, па су се уплашили да ли ће их живе извући, али су, како каже, захваљујући комшијама монасима, успели у томе.

Пошто је у пожару кућа тешко оштећена Муслићи су принуђени да због безбедности бораве у викендици, коју им је привремено уступио комшија. Како даље и куда, кажу, не знају ни сами, јер скромну зараду коју имају од две краве и неколико оваца није довољна ни за свакодневни живо , а камоли за реновирање куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару