Читај ми!

Мањи рачуни због изолације

Рачуни за грејање у Шапцу, захваљујући пројекту енергентске ефикасноти, могу бити нижи и до 30 одсто. После постављања изолације и нових фасада, на објектима изграђеним пре 1980. године, град има лепше зграде, а станари мање трошкове.

Светозару Росићу из Шапца, у згради која је изграђена пре пола века, протекла зима, није била ни дуга ни хладна. Захваљујући изолацији и новој столарији, температура у стану достизала је 30 степени, а трошкови за грејање били су нижи.

"Пре реновирања зграде грејање сам плаћао од 2.500 до 3.500 динара, а сада од 1.300 до 3.000, све зависи од спољне температуре", објашњава Светозар Росић.

Иако је првобитна идеја била је да се естетским изменама град учини лепшим, после реконструкције зграда, Шапчани су почели да штеде и енергију и новац.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић каже да је срећна околност да су пре четири године увели плаћање топлотне енергије према мерењу утрошка.

"Уградили смо мераче у стамбене зграде, тако да грађани који су урадили фасаду, укључујући и изолацију, плаћају мање трошкове и станови су топлији", каже Милошевић.

Само прошле године у Шапцу је реконструисано 12 зграда са око 300 станова.

Директорка Јавно-стамбеног предузећа "Стан" Љиљана Јовановић каже да педесет одсто плаћа град, а педесет одсто станари и то у виду кредита који исплаћују ЈСП "Стан" у неких годину дана, а у случајевима где су зграде са више спратова и где је већи новац у питању, дешава се, како каже, да буде и дуже.

Разлика између зграда које чекају реконструкцију и оних које су добиле нову фасаду посебно је уочљива у насељу Живинарник.

Душан Драгутиновић из Шапца каже да се ефекти виде и споља и изнутра, јер, како каже, зграда од пре и сада, не може да се пореди.

За подршку енергетској ефикасности, град Шабац ће ове године издвојити 22 милиона динара. Поред постављања изолације и улепшавања фасада на десет зграда, у плану је и хидроизолација равних кровова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару