Читај ми!

Фестивал хумора и сатире у Крушевцу

Лауреатима 21. Међународног фестивала хумора и сатире "Златна кацига" у Крушевцу, синоћ су уручене награде. За највећа фестивалска признања ове године надметало се 417 аутора из 40 земаља. Завршно вече по традицији је организовано на Светски дан шале и рођендан великог крушевачког глумца Миодрага Петровића Чкаље.

Чарапани одувек важе за маштовите и духовите људе. Пре две дециније, када је установљен Фестивал хумора и сатире "Златна кацига", Крушевац је, и званично, постао престоница смеха у коју сваког првог априла долазе најбољи сатиричари, афористичари, карикатуристи, позоришни и филмски ствараоци.

У овом граду рођени су чувени српски глумци и комичарии: Миодраг Петровић Чкаља, Ташко Начић, Радмила Савићевић, Ђуза Стоиљковић и многи други.

Привилегију да их портретишу наши врхунски карикатуристи Крушевљани су и ове године имали у фестивалско предвечерје, након чега је уследило отварање изложбе најуспешнијих од  преко 400 карикатура приспелих из 40 земаља .

На задату тему "Помрачење" по оцени жирија најбоље је одговорио бугарски карикатуриста Валентин Георгијев, на својеврстан начин потврдивши сличност и размевање два народа.

"На шта смеју Срби, смеју се и Бугари. То што пију Срби, пију и Бугари. Сви волимо лепе ствари и радо учимо од комшија. Наш Фестива у Хаскову већ пет година има одличну сарадњу са крушевачким и надам се да ће тако још дуго бити", каже директор Фестивала "Хасковски каун" из Бугарске Јанко Митев.

"Од тоталног помрачења спашава нас кандило", по оцени жирија, за писану форму најбољи је од 1.669  афоризама пристипглих на конкурс.

Аутору Михајлу Ћирковића, "Златна кацига", највеће фестивалско признање, уручена је кад и осталим лауреатима за писану форму и карикатуру, на свечаној церемонији Завршне вечери фестивала.

"Тачно је да кацига, још ако је златна, главу краси. Мени би пригодније било да је установљена награда златна чарапа, јер ноге ме издају", каже Ћирковић.

Награда за животно дело, одлуком Савета фестивала, додељена је Срђану Драгојевићу,  редитељу који је симпатије шире публике освојио још у младости, филмом "Ми нисмо анђели", а потом остварењима "Лепа села, лепо горе", "Ране" и другуим.

"Да сам сујеверан вероватно бих се захвалио и одбио, пошто ово неопозиво личи на малерисање. Али пошто нисам сујеверан са задовољством сам прихватио. Ове године ми је 30 година како сам слободан уметник. Како је овај наш посао у култури све тежи и неизвестан, још пет година и могу у инвалидску пензију. Са те стране има логике што ми је додељена награда за животно дело", каже редитељ.

Пригодном церемонијом, у ред одабраних витезова од Чарапаније, ступио је Радослав Лале Павловић драмски писац и сценариста богатог стваралачког опуса. Аутор бројних позоришних комада од којих су многи, попут "Шовинистичке фарсе", доживели и више стотина извођења, али и филмски и ТВ сценариста ( "Мој рођак са села"), на титули се захвалио у
 духу Фестивала који му је доделио.

"Хвала жирију сад имам где да емигрирам, у државу Чарапанију, кад ме отерају из Београда", каже Павловић.

О радном делу посете Крушевцу, саветник за културу председника Србије је рекао да овде покушавају да направе неке моделе који се тичу организације у култури у Србији, пре свега преко позоришта.

"Имамо одличну сарадњу и са вашим театром и са руководством града. С обзиром на чињеницу да Крушевац има један од најачих театара у Србији тренутно, репертоарски и глумачки, има добрих идеја и треба му дати ветар у леђа. Мислим да ће ово место, захваљујући подршци коју има, кад опоравак буде почео, бити прво које ће се опоравити у Србији", каже он.

Међународним фестивалом хумора и сатире "Златна кацига" Крушевац је успоставио драгоцени мост са Европом и светом. Културни центар, организатор Фестивала, поштујући традицију, у  завршници овогодишњег, сатиричарима и карикатуристима задао је тему за наредни.

Директор Културног центра Крушевца Мирослав Смиљковић каже да, пошто ће 2014. бити година мундијала, уметнички жири је одлучио да задата тема за одрасле буде "Фудбал, најважнија споредсна ствар на свету, а за младе до 18 година Фејсбук, једна од најпопуларнијих друштвених мрежа.

Универзалност тема, сматрају организатори, допринеће да депо Међународног фестивал хумора и сатире "Златна кацига" у Крушевцу, у којем се тренутно налази 5.500 карикатура и преко 12.000 афоризама, прича и песама, догодине буде знатно обогаћен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару