Читај ми!

Почасни доктор Универзитета у Крагујевцу

Песник, драмски писац и есејиста, академик Љубомир Симовић, промовисан је у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу. Титула почасног доктора, Симовићу је додељена на предлог Филолошко уметничког факултета за изузетан допринос српској култури и развоју крагујевачког универзитета.

На предлог Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу, академик Љубомир Симовић, проглашен је за почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

Академик Љубомир Симовић, аутор је десетине песничких књига, четири драме, есеја, дневника и путописа.

Појавио се 1958. године са Словенском елегијом и до данас, својим нежним пером и убојитим речима, чини част српској поезији.

Симовић, кроз чије је дело пропевало наше језичко и културно памћење, добитник многобројних књижевних и позоришних награда, у своју ризницу додаје још једну. Признање достојно величине његовог имена.

"Могу вам рећи, да сам изненађен. Све сам могао да очекујем, али да ћу постати почасни доктор неког Универзитета, то не", каже он.

За Љубомира, кажу да је скроман човек. Говори само, када има нешто да каже. Његове песме, кажу, "изазивале су буре, а драме таласале душтвену свест." И данас изворишта  за песме, налази у свему око себе.

"Инспирацују за оно што пишем и радим налазим свуда око себе. Никаде не знате шта ће из које семенке нићи. Зато ходам кроз живот отворених очију и ушију. Излози продавница, подсећају ме на неке слике, тезге на пијацама, на позоришне кулисе. Моја уметност је стварност, шта би друго била", каже он.

Ужичанин по рођењу, грађанин света по стваралаштву, када се окрене иза себе, чини му се да је могао и више. Његов песнички дан у сали, каже, траје и 30 сати, роје се речи за нове песме, књиге и есеје.

Иако, каже, да не постоји неко посебно песничко време, Симовић сматра да ово данашње није баш наклоњено књизи.

Ипак верује да је писана рећ, вечна и зато, како каже, ствара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару