Читај ми!

Музеј у Нишу без адекватних просторија

Народни музеј у Нишу обележава осамдесет година рада, али као и друге сличне институције у Србији, има проблем недостатка простора. И поред тога што има завидну колекцију вредних предмета, нема одговарајуће услове за њихово чување, а различите активности музеја нису обједињене у истом простору.

Иако обележава осамдесет година рада, нишки Народни музеј, нема довољно простора за колекцију вредних предмета.

Део збирке историје уметности Народног музеја у Нишу, чува се у  депоу, једном од ректих који имају одговарајуће услове. Музеј у својим фондовима има више од 40.000 вредних предмета.

Мара Макарић, кустос збирке историје уметности каже да се добар део експоната музеја чувају  у неусловним депоима, што је, како каже, прича деценијама.

Сталну археолошку поставку и музејске објекте годишње види скоро 50.000 посетилаца. Образовну културну и естетску мисију музеја потврђују и они који са овом институцијом редовно сарађују.

Директор Ахреолошког института у Београду Славиша Перић каже да Народни музеј има у свом окружењу изузенто вредне археолошке локалитете и да посебно треба нагласити да етнологија као сродна наука има изузетно богату грађу на територији града Ниша.

Вишедеценијски проблем музеја је недостатак зграде са јединственом наменом, па ова институција ради у три одвојена простора, а ускоро би торебало да добију још један.

"Већ ове године Народни музеј у Нишу може и ући ће у зграду Официрског дома, чиме ћемо добити један простор за изложбене активности и за друге садржаје који прате наше едукативне програме", каже он.

Реновирана је Управна зграда музеја, у плану су и нове сталне поставке, а на овом простору требало би већ наредне године да почне изградња депоа, којим би се трајно решио проблем чувања музејских збирки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару