Читај ми!

Развод на сеоски начин

Ове године држава ће исплаћивати субвенције само до 100 хектара, а први пут и брачни другови могу имати само једно регистровано газдинство. Да би добили више новца поједини пољопривредници се одлучују и на фиктивни развод брака.

Нови правилник о расподели субвенција прописује исплату државних пара само до 100 хектара обрадивих површина. У проблему су они који имају више од тога, па је приметно да правна лица одређене површине региструју на своје запослене, а многи пољопривредници су се због државних пара одлучили чак и на развод брака.

Само у Суботици у последње време дошло је до 46 паорских развода. У Срему за сада развода нема, а из Министарства пољопривреде најављују ригорозне контроле одмах након завршетка регистрације газдинстава.

На пример у Суботици је, због новог правилника, заблежено чак 48 паорских развода. Сремци кажу да без обзира што новца за улагања у производњу увек фали, развод због субвенција је последња ствар коју би учинили.

Мада има и оних који сматрају да би због тих пара пристали и на развод.

Милан Мартић из Гибарца каже да би пристао и на развод уколико би тада био сигуран да ће државне субвенције и добити.

У румском Удружењу пољопривредника кажу да нису упознати да ли и код нас има фиктивних развода због државних пара.

"Фиктивним разводом се ништа не решава, јер проблеми тек настају након завршене регистрације газдинстава када следе ригорозне контроле пољопривредних инспектора", каже Угљеша Тркуља из Удружења пољопривредника у Руми.

У проблему ће бити и правна лица која покушају да део обрадивих пвршина, региструју на своје запослене, с обиром да је и код њих лимит за исплату до 100 хектара. И правна, али и физичка лица која покушају да преваре државу биће стављена у пасиван статус и изгубиће право на подстицаје из буџета у следећих пет година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару