Читај ми!

Струја у пољу

У Стрижи код Параћина уведена је струја на 400 хектара ораница. Свака њива има свој прикључак и већ ове сезоне, уместо скупог дизела, пумпе за наводњавање покретаће и до седам пута јефтинија електрична енергија. То је први такав пројекат у Србији и региону урађен на иницијативу стришких повртара.

Утикач за струју у њиви и то трофазни. Изгледа да се вишедеценијски сан мештана Стриже  коначно остварио. У њиховом пољу постављено је шест стотина бетонских стубова, шест трафо станица и око 30 километара нисконапонске мреже.

Све је спремно за нову повртарску сезону и све ће, како кажу, бити на дугме.

Повртар Миливоје Вучковић каже да је у сезони за заливање око седам хектара трошио од три и по до четири тоне дизела, а када је година сушна као прошла чак и више.

Вучковић је већ направио рачуницу по којој ће заливање на струју плаћати од  пет до седам пута јефтиније.

Пољопривредник Драгутин Милићевић из удружења "Извор - Стрижа", које је и покренуло акцију, мисли да ће се увођење струје исплатити већ у првој години.

Мештани већ увелико размишљају како да себи олакшају посао и да уместо њих тајмери укључују и искључују заливне системе. Има идеја да лети, када су велике врућине, раде ноћу под рефлекторима. Повртари у Стрижи имају срећу да су им имања крај Велике Мораве и да је вода на три до шест метара испод површине земље.

Пројекат еликтрификације поља у Стрижи вредан је 60 милиона динара. Деведесет одсто новца обезбедило је Министарство пољопривреде из фондова Светске банке, а мештани само десет одсто или око 210 евра по хектару. Свака њива имаће свој струјомер.

Председник општине Параћин Саша Пауновић каже да у почетку није веровао у тај пројекат, али да је на крају ипак превладала упорност и слога мештана. Општина је платила камате на кредите које су пољопривредници узимали за довођење струје до њива.

"Пилот пројекат електрификације стришког поља биће модел и за друге општине у Србији", каже директор Дирекције за воде Миодраг Пјешчић.

Он додаје да већ сада постоји огромно интересовање, јер је наводњавање на струју вишеструко јефтиније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару