Читај ми!

Грчки шор у Крушевцу

Улица Вука Караџића у Крушевцу већини Крушевљана познатија је као "Грчки шор". Тридесетих година 19. века у ову улицу доселило се један број грчких и цинцарских трговаца и механџија који су, веома брзо, постигли друштвени и економски углед и направили једну врсту колоније.

Када Крушевљане упитају где је улица Вука Караџића ретко ко зна одговор, али када желите да потражите "Грчки Шор" сви ће вас упутити на право место.

Караџићева улица, једна је од ретких у Крушевцу у којој се задржала калдрма и која је мали музеј варошких кућа, углавном из друге половине 19. века.

Наташа Миладиновић, архитекта Народног музеја у Крушевцу каже да је Уредбом кнеза Милоша стари оријентални центар Крушевца пребачен на јужни здравији терен, па је Караџићева улица у овој новој урбанистичкој концепцији, добила улогу да спаја стару са новом чаршијом.

"У то време ослобађања Србије од Турака, дакле тридесетих година деветнаестог века доселило се доста становника из Јужне Србије, али и један број грчких и цинцарских трговаца и механџија који су веома брзо постигли друштвени и економски углед и направили једну врсту колоније, па се тако ова улица назива и Грчки Шор", каже она.

Претпоставља се да су Грци и градили куће, али нису настањивали најстарији тип кућа који се појављује у овој улици. Она је иначе једна од ретких просторних целина где се сачувала специфичност становања и свих типова кућа старог Крушевца, тако да је почетком деведесетих, залагањем крушевачког архитекте Предрага Вертовшека, заштићена, односно проглашена културно-историјско просторном целином од великог значаја.

Овде се могу видети старе моравске куће. Једна од најпознатијих је Бегова кућа која се прославила не толико архитектонским решењем, већ је остала упамћена по људима који су је настањивали.

"Тридесетих година деветнаестог века то је био Живко Шокорац, познати крушевачки политичар из тог времена, а нешто касније Петар Поповић који је био помоћник Окружног начелника. Тако је леп простор на узвишењу на коме је кућа смештена назван помоћниково брдо. И данас га тако називају", каже Наташа Миладиновић.

У овој улици рођен је и сликар Милан Миловановић, најпознатији српски импресиониста, а од старих крушевачких породица помињу се Паскаљевићи и Јанићи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару