Читај ми!

Брза храна штетна по здравље

Систематски прегледи показују да је свако 4. дете у основној школи у Србији гојазно. Један од главних узрока је неправилна исхрана и све чешће козумирање брзе хране. Да би показали разлику између брзе хране, и онога што се некада јело, ученици Угоститељско-туристичке школе у Нишу припремили су презентацију исхране некад и сада.

Киосци са брзом храном су на сваком кораку, па се, уместо нечег здравијег, бирају  пљескавица, тост или пица. У Угоститељско-туриситчкој школи у Нишу добро су научили због чега брзу храну не треба често да једу.

"Брза храна је веома штетна по здравље због тога што се припрема у дубоком уљу, садржуи доста штетних материја, као што су емулгатори", каже Петар Ристић, ученик.

Јован Младеновић, ученик каже да брза храна може да изазове разне врсте болести, попут болести дебелог црева, желуца, гојазности, повишеног крвног притиска и холестерола.

Насупрот брзој храни, у доба старих Римљана исхрана је била здрава. Таква јела могу да се припремају и данас.

"Приметила сам да су се у њиховој исхрани користиле различите врсте житарица, коприва, која је јако богата гвожђем, припремали смо хлеб који који је са додатком маслина, различитим различитим врстама семена", каже Маја Јефтић, ученица.

Доступна и на изглед примамљива, брза храна доводи до гојазности, која се сматра "тихим убицом". Зато лекари препоручују поштовање одређених принципа о количини намирница у исхрани.

Докторка Драган Голубовић, професор хигијене и науке о исхрани каже да оне потребе које треба, нпр. угљеним хидратима треба да задовољимо из воћа и поврћа у количини величине наших шака, беланчевине треба, како каже, задовољити у величини нашег длана, а масти и уља половина палца.

Да навике у исхрани треба мењати, слажу се и нутриционисти.

Директор Угоститељско-туристичке школе у Нишу Љиљана Стојановић каже да се мора променити начин припремања хране, да исхрана буде разноврсна, умерена, са, како каже, много више поврћа и воћа.

Било би идеално да ученици уз ужину поједу и по једну јабуку, али то се у пракси, ретко, или никако не дешава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару