Читај ми!

Читање најбезбедније у бутику

Уместо у Народну библиотеку "Јован Поповић", Kикинђани у читаоницу одлазе у бутик, jer je зграда библиотеке у изузетно лошем стању. Kров прокишњава и угрожава безбедност корисника и радника, па је неколико одељења пресељено у бивши бутик, а новац за поправку плафона, никако да стигне.

Због безбедности корисника и радника Народне библиотеке "Јован Поповић" у Кикинди, неколико одељења ове установе је исељено у бивши  бутик.

Зграда библиотеке је у изузетно лошем стању. Објекат прокишњава и отпадају делови плафона, а новац за санацију плафона, никако да стигне.

У новој читаоници, Кикинђанима је доступна само дневна штампа. Уколико пожеле да проуче литературу, која по правилу не може да се изнесе из библиотеке, морају то најавити дан раније, како би запослени  књигу из матичне зграде, донели у овај локал.

Исто се тако шетају и запослени који раде на одељењу за обраду, јер се и оно налази у локалу.

"Наравно да је много лепше у старој библиотеци на коју сам навикао још као дете. Сва та архитектура спољан и унутрашња па и велики количина књига просто тера да воли и више мисли", каже Пера Јанчић, члан Народне библиотеке

И у самој згради библиотеке су поједина одељења спојена.

"Све то кад погледа, у свим условима човек може да се снађе, али то просто није нормално за установу овог ранга, за једну од библиотека која је ушла у избор десет најстаријих установа кулутре у земљи", каже директорка Народне библиотеке "Јован Поповић" Радмила Перовић.

У реконструкцију, која још увек траје, локална самоупра је за четири године уложила око 15 милиона динара

Милош Латиновић, заменик председника општине Кикинда каже да када је реконструисан кров, онда се показало да треба хитно радити и фасаду, јер је, како каже, фасада специфична која прави проблем одводу кишнице и, додаје, да су одмах кренули да санирају и фасаду.

Библиотекари су новац за хитну санацију читаонице затражили и од ресорног покрајинског секретаријата и од министарства.

Директорка Радмила Перовић каже да је у министарству добила одговор да морају да поштују процедуру, што је једна, како каже, врло симпатична формулација.

"Ако падне плафон на неког евентуално и онда, пошто сам ја одговорно лице, у том случају одговарам. Морам том неком ко је повређен да кажем "извини, али ми сад морамо да испоштујемо процедуру". Просто не могу да верујем да не постоји начин да се нешто хитно уради", каже она.

Зграда библиотеке је једна од најстаријих и најлепших у граду и под заштитом је државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару