Читај ми!

Четврт века у истој представи

Глумци кикиндског Народног позоришта Бранислав Кнежевић, Драган Остојић и Славољуб Матић, већ пуних 25 година играју главне и једине ликове у представи "Настојник", аутора Харолда Пинтера.

У аналима српског позоришта, вероватно, није забележено да исти актери пуних 25 година у некој представи, од њене премијере, тумаче главне и једине ликове. То је пошло за руком тројици глумаца кикиндског Народног позоришта, који су недавно, 135. пут одиграли комад "Настојник", аутора Харолда Пинтера.

Пинтерову причу о два брата губитника и човеку који је бануо у њихов живот, са хладног енглеског хумора, три доајена кикиндског глумишта Бранислав Кнежевић, Драган Остојић и Славољуб Матић су, током четврт века извођења, превели у топлу балканску сатиру.

Бранислав Кнежевић, који игра старијег брата Мика, дели мишљење својих колега и пријатеља из представе, да их "Настојник" увек изнова окрепљује.

Кнежевић каже да је та прича постала рутина, они би је давно завршили и зато траје толико дуго, јер још увек представља задовољство за сву тројицу.

"Неколико пута сам изјавио да нам је ова представа, у неку руку, терапеутска, јер кад нам је лоше и кад најрадије не бисмо били у позоришту, након одиграног "Настојника" осећамо се јако добро", каже Кнежевић.

Славољуб Матић, у улози Естона, Миковог брата, каже да их је овај комад некако престигао.

"Имам осећај да та представа сада игра нас, а не ми њу. За ових 25 година смо се приближили годиштима ликова које играмо и са њима живимо", додаје Матић.

Током свих ових година кроз представу је прошло још неких десетак ликова који се у Пинтеровом тексту помињу, али се не појављују.

У јубиларном 135. извођењу двојицу глумаца у једном делу представе заменили су њихови синови. Аплауз који су побрали добар је знак да доајени имају достојне наследнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару