Читај ми!

Адекватна заштита Медијане

Поводом обележавања јубилеја 17 векова од доношења Миланског едикта, Влада Републике Србије недавно је одобрила 120 милиона динара за завршетак радова на Медијани код Ниша. Медијана је археолошки локалитет од непроцењиве историјске вредности, али до сада није било адекватне заштите овог локалитета.

Влада Републике Србије недавно је одобрила 120 милиона динара за завршетак радова на Медијани код Ниша. Почетком године у којој се обележава јубилеј Миланског едикта, Нишлије кажу да би волели да се Медијана среди.

"Волео бих да видим да се једном Медијана среди онако како доликује и како треба. Волео бих да видим нешто ново, што више туриста, више пара, једноставно да се чује за овај град", каже један Нишлија.

Иако је у анкети једна од потенцијалних туристичких дестинација, Медијана је ове, као и ранијих година, ван сезоне затворена за посетиоце. Додатни разлог су радови започети 1. фебруара.

Слободан Митић, археолог народног музеја у Нишу каже да су у питању археолошки радови који су у припремни радови за постављање заштитне конструкције, односно бетонских стопа те заштитне конструкције која ће ићи изнад виле са перистилом.

Директор нишког Завода за заштиту споменика културе у Нишу Елена Васић Петровић, каже да ће заштитном конструкцијом бити покривено око 12.000 квадратних метара налазишта, које ће моћи да прими неограничен број посетилаца.

"Основни циљ је презентација виле са перистилом. Има око 1.000 квадратних метара мозаика, презентација архитектуре саме виле и презентација зидног сликарства које је присутно у једном делу виле", додаје она. 

Вила ће за посетиоце бити доступна тек на јесен. У нишком Народном музеју кажу да ће други значајни објекти откривени на Медијани бити презентовани туристима већ од априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару