Читај ми!

У затвор из ината

Све више грађана у Србији одлучује се да, уместо да плате казну, иду у затвор. Према подацима Прекршајног суда у Шапцу, таквих је од почетка године четрдесетчетворо. Да се нађу иза решетака, углавном су се одлучивали мушкарци, а разлог, како кажу, није увек недостатак новца, већ и инат.

Од почетка године Шапчани све чешће новчане казне замењују затворским. Славољуб Јовановић је спаковао ствари и кренуо у затвор, јер није желео да плати казну од 5.000 динара за погрешно паркирање.

Овај шабачки наставник у пензији каже да тако изражава бунт због дрскости полицајца који је за метар и по растојања од предвиђене зоне инсистирао да казну наплати одмах.

"Разочаран сам понашањем полицајца. Ипак сам ја човек који има 70 година а он, по мојој процени, дупло мање од мене. Ја сам се и раније паркирао на истом месту, вероватно сам и тада грешио, али није наишао нико да ме казни. Идем за тих метар и по, на сваких 30 центиметара мени треба да платим један дан затвора", каже Славољуб.

У Прекршајном суду, који је по броју предмета најоптерећенији, али и најажурнији у Србији, кажу да се од четири општине, на овакав корак, само у Шапцу одлучи више од 170 грађана годишње.

Председник Прекршајног суда у Шапцу Владан Ковановић каже да се тај број предмета креће од 350 до 250 на подручју целог суда, тако да, како каже, то није неки велики број процентуално у односу на број предмета на годишњем нивоу.

У суду додају да се од 22.000 предмета, већина односи на саобраћајне прекршаје, а остатак на захтеве комуналне полиције, јавних предузећа и на нарушавање јавног реда и мира.

Да се нађу иза решетака, у трајању од пет до 60 дана, уместо новчане казне, углавном су се одлучивали мушкарци, али и понека жена. Разлог, како кажу, није увек недостатак новца, већ и инат због става да је прекршај "ситан".

Шапчани, ипак тврде  да су новчане казне превелике за наше услове, јер један затворски дан кошта хиљаду динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару