Читај ми!

Успех младих књажевачких скијаша

Ски клуб "Миџор" један је од најтрофејнијих спортских клубова у Књажевцу. У млађим категоријама књажевачки скијаши већ неколико година су у самом су врху нашег алпског скијања, а своју домацију на белим стазама и ове зиме потврђују најсјајнијим одличјима са скоро свих такмичења на којима су наступали.

Веселин, Барбара, Михајло, Јелисавета, Марта и њихови другари из клуба "Миџор" екипни су победници и последњих такмичења у слалому у велеслалому на Старој планини. У конкуренцији 150 пионира и цицибана из Србије и околних земаља они су освојили седам златних медаља, две сребрне и пет бронзаних.

Млада Марта Динић која је освојила две златне медаље у велеслалому каже да су одлични резултати резултат озбиљних припрема.

"Да би такмичар био у врхунској форми годишње мора да проведе најмање 100 дана на белим стазама", каже она додајући да је њен највећи овогодишњи успех освајање бронзане медаље у велеслалому у категорији млађих девојчица на ФИС међународној дечјој трци "Банско 2013" у Бугарској.

За тринаестогодишњег Михајла Ђорђевића такмичарски спорт не оставља много простора за друге активности, али он своје спортске обавезе ипак успешно усклађује са школским.

"Када се моји другари играју, ја своје слободно време користим да учим и тако успевам да постигнем све оно што у школи постижу и они", каже Михајло.

Многи од младих књажевачких такмичара на скијама и белим стазама су од најранијег детињства.

Веселин Златковић, вишеструки државни првак, дечак који је прошле сезоне је победио у свим тркама шампионата Србије и понео титулу апсолутног шампиона земље, био је одличан и на домаћем терену, на стазама Старе планине.

"Скијањем се бавим од првог разреда основне школе. Волим тај спорт и желим да и убудуће наставим са добрим резултатима и поново будем првак Србије у алпским дисциплинама у својој категорији", каже Веселин.

Јелисавета Радовановић на скије је први пут стала када је напунила три године, а члан Ски клуба "Миџор" постала је у шестој години.

"Мама ме је ставила на скије и ја сам заволела тај спорт. Волим га због адреналина, дружења и свега оног што може да пружи", каже она.

Изградњом Ски центра на Старој планини створени су услови за квалитене припреме скијаша. За одличне резултате младих Књажевчана заслужан је и њихов тренер, словенац Матиц Јераша који са њима ради већ трећу годину.

"Боље услове за тренинге и припреме скијаша нисам имао ни у Словенији. Стара планина је у сваком погледу сјајна и то је један од разлога што су деца из Књажевца увек један корак испред осталих", објашњава Матиц.

Ски клуб "Миџор" у Књажевцу основан је давне 1950. године чак три године пре него што је у подножју Бабиног зуба почео да се гради планинарски дом. Било је то време када су на планину долазили само највећи заљубљеници у зимске спортове, који су до њених снежних падина од "Коњарника", где је сада почетна станица четвороседе жичаре, долазили после вишесатног пешачења.

Председник Скијашког клуба "Миџор" Зоран Јенић и један од највећих књажевачких заљубљеника у скијање и планину презадовољан је спортским успесима клуба.

"Сваке године пењемо се за степеник више. Ове сезоне у конкуренцији смо за освајање екипног првог места, али нам то није приоритет. Приоритет је да постоји добар систем рада са децом. Важно је да они слободно и растерећено возе и да оно што су на тренинзима научили на најбољи начин покажу на такмичењу", каже Зоран.

Млади књажевачки скијаши, међу којима су и чланови дечје државне репрезентације, најбољи су промотери свог града, али и Ски центра Стара планина који полако постаје једна од најатрактивнијих дестинација на туристичкој карти Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару