Читај ми!

За безбедан пут до школе

После несреће у којој је погинула четрнаестогодишња Валентина Милутиновић, житељи Берановца код Краљева неће одустати од својих захтева да се кроз ово насеље направи пешачка стаза како би деца безбедно ишла у школу. Овом захтеву придружили су се и житељи суседних насеља и села. Редакцији емисије "Ово је Србија" стигао је допис из Месне заједнице Ратина у ком су се захвалили за редовно извештавање које је допринело решавању овог проблема.

Житељи Берановца код Краљева упорни у захтевима да добију пешачку стазу за безбедно кретање магистралним путем.

Пре две седмице на магистралном путу кроз Берановац, возећи свој бицикл погинула је Валентина Милутиновић (14), а од тада се ништа није променило. Деца и даље иду у школу поред саме саобраћајнице и свој живот излажу опасности.

Сваког дана 25 малишана из Кованлука иде у школу користећи магистралну саобраћајницу Краљево - Врњачка Бања, кроз насеље Берановац. Деца тврде да немају други пут до школе, а млађи ученици се плаше, јер се аутомобили крећу брзо.

И други пут који води до издвојеног одељења ОШ "Вук Караџић" на Берановцу, из села Јовац и Метикоши такође је опасан за децу. Пут је ужи и непрегледнији. Знаци упозорења су постављени на сваких неколико метара.

Чини се да је све учињено да се побољша безбедност ђака, осим што није направљена пешачка стаза. Зато су се у захтеву да се изграде стазе и тротоари на Берановцу и Кованлуку прикључила и села Ратина, Јовац и Метикоши.

"Ми смо заједно покренули те захтеве да се ове године, како знају и умеју, направе те пешачке стазе за децу. Да нам деца иду безбедно у школу и из школе", каже председник Месне заједнице Берановац Павле Токалић.

Председник Месне заједнице Кованлук Милоица Васиљевић каже да ће ове три месне заједнице заједно опет наступити према граду и Дирекцији, као и да неће одустати и по цену блокаде пута.

Није први пут да се захтеви и апели за изградњу пешачких стаза на Берановцу и Јовцу упућују надлежним градским и републичким институцијама. Мештани трвде да се годинама боре за своја права и безбедност своје деце.

Сада, кажу неће одустати, јер је несрећна Валентина била 15 жртва саобраћајних несрећа на Берановцу у протеклих неколико година. 

Читава ова ствар је покренута са мртве тачке. Нису се огласиле локална самоуправа и Дирекција за планирање и изградњу, али Јавно Предузеће "Путеви Србије" јесте.

У допису који је прослеђен Месној заједници Ратина наведено је да ће изградња пешачких стаза на Берановцу бити увршетна у Програм радова овог предузећа оног тренутка када буду регулисани имовинско-правни односи и када буде готова пројектна документација.

Градска комисија за безбедност саобраћаја је већ саопштила да ће финасирати израду пројектне документације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару