Читај ми!

Мајстор са сто заната

Усред Другог светског рата двадесетогодишњи Будимир Тошић из Краљева положио је све категорије за возача. Живот на друмовима некадашње Југославије није га омео да своју биографију обогати многобројним мајсторским писмима и дипломама, и звањем мајстора са сто заната. И данас, у 91. години, мајстор Будо ради у својој вуновлачари.

Пун воље и енергије као и у најбољим годинама, и данас у десетој деценији живота Будимир Тошић, популарни краљевачки мајстор, не одриче се ниједног посла и заната научених у раној младости.

Најрадије је, каже, у својој вуновлачари, јединој не само у Краљеву и околним градовима.

"Многе занате научио сам од свог оца, чувеног краљевачког мајстора, најпре ковачки, а затим браварски и тако редом. Одмах после рата, 1950. године возио сам аутобус на линији Краљево-Ушће-Студеница. Наслеђену вуновлачару никада нисам запоставио. Док је служило здравље у њој је највише радила моја супруга Милојка која је на том послу стекла пензију. Мало сам радио у државним и друштвеним предузећима. Када бих сабрао све шта сам и где радио имао бих 75 година радног стажа", каже мајстор Будо.

Са својим ровокопачима које је сам конструсао и израдио пропутовао је бившу Југославију, како каже, уздуж и попреко.

"Ко би се свих места сетио! Радио сам на ауто-путу по Босни, на великим пословима у Кладову,Текији, Степојевцу, Лазаревцу, Београду, Качанику, Урошевцу, Крагујевцу, у Црној Гори....", каже он.

Будо додаје да је један од првих Краљевчана који је возио најјаче и најбрже моторе и аутомобиле.

"Било је лепих и тешких тренутака. На крају све су лепе успомене нарочито на многе људе и колеге којих више нема", каже Будимир.

Уз Будимира Тошића аутомеханичарски, браварски, металостругарски и друге занате научили су многи краљевачки мајстори и врсне занатлије. Као човек и мајстор узор је многима, понајвише унуку Ивану, дедином љубимцу који каже да би желео да буде као деда.

У слободно време Будимир Тошић је највише уз своју супругу Милојку, међу својим дипломама, пожутелим сликама из младости и још свежим успоменама.

Када би се вратио у младе године, исто би, каже, и живео и радио.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару