Читај ми!

Пелет из Краљева на европском тржишту

Еколошки енергент пелет, однедавно се производи и у краљевачком предузећу "Мираја", које је Привредна комора Србије уврстила међу стотину најуспешнијих. Чак 90 одсто производње испоручује се европском тржишту.

У краљевачком предузећу "Мираја" однедавно се производи и еколошки енергент пелет који се испоручује на европско тржиште. Сопственим средствима су покренули производњу и запослили 25 радника.

У предузећу кажу да планирају да запосле још десет радника до краја јуна и прошире производњу, јер је потражња за овим енергентом изузетно велика.

Џакови пелета, тежине 15 килограма или паковања од једне тоне, свакодневно крећу пут европских земаља. Дневно се произведе око 30 тона тона овог еколошког горива. Сировина за производњу је дрвна биомаса, чијом се технолошком обрадом добијају пелети.

Директор производње у "Мираји" Зоран Старчић каже да поступак производње  почиње у складишту сировина.

"Модерним ципером се уситњава, а потом иде на линију пелетирања на којој се суши помоћу најмодерније тракасте сушаре и то свежим, чистим ваздухом загрејаним на ниским температурама. Потом се уситњавају на пнеуматској линији и добијају се пелети, који се хладе и пакују", каже Старчић.

Он додаје да су енергетска ефикасност и економичност, само неке од предности овог еколошког горива.

"За загревање стана од 80 квадрата, потребан је један џак пелета, односно око 15 килограма дневно, што значи да је месечни утрошак за загревање таквог стана, око 6.000 динара месечно", каже Старчић.

Пре само шест месеци, у "Мираји" су започели производњу пелета. Запослили су 25 радника, од директора продаје до помоћног особља и то, углавном, са евиденције незапослених Националне службе запошљавања. Раде, како кажу, у три смене, седам дана у недељи.

Ивица Максимовић дуго је чекао запослење и у овом предузећу ради као контролор производње. Он каже да је презадовољан условима рада, зарадом и да је организација посла одлична.

Након више од две деценије рада у приватном предузетништву, сопственим средствима Милојко Јанић, директор  и власник "Мираје" каже да су одлучили да крену у нешто сасвим ново. Идеја је, додаје, потекла из породице.

"Имамо планове да дуплирамо производњу и дневно производимо око 60 тона пелета. Наравно, неопходно је да купимо још једну производну линију како бисмо заокружили процес  производње од сировина у суми до финалног пелета", каже Јанић.

Све то, како верују успеће да заврше до јуна, а при том ће запослити јоп десет радника.

Син Никола, већ види будућност у производњи пелета. Уверен је да ће са вредним и младим људима, наставити успешну производњу пелета.

Уговорен је извоз за Швајцарску, Италију, Грчку, Македонију и Црну Гору и то 90 одсто укупне производње. Повећањем производње, овог изузетно траженог еколошког горива, на европском тржишту, потврдиће да су с разлогом сврстани међу стотину најуспешнијих малих предузећа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару