Читај ми!

Неисплаћене јубиларне награде

Више од 200 запослених у нишкој предшколској установи "Пчелица" од 2009. године чека исплату јубиларних награда. Док "Пчелица" и Град, који је њен оснивач, ту обавезу пребацују једни на друге, оштећени радници одлучују се на тужбе. У синдикату тврде да су све локалне самопураве у Србији, сем нишке, исплатиле ове обавезе према запосленима у предшколским установама.

Од 900 запослених у предшколској установи "Пчелица" у Нишу више од 200 њих стекло је право на јубиларне награде током претходне четири године. Њима се дугује више од 15 милиона динара.

"Тренутно у Пчелици постоји велики проблем за запослене који су стекли право на јубиларне награде од 2009. године до 2011. године. Кренула су масовна утужења, што ће довести до проблема да предшколска установа нормално функционише", каже Марица Божић, синдикат "Независност".

На тужбе које, судећи по неким већ донетим пресудама, могу да резултирају трошковима двоструко већим од садашњих потраживања и блокадом рачуна "Пчелице", радници су се одлучили после разговора са управом предузећа и градоначелником, чији је одговор у први мах био оптимистичан.

"Поменуо сам могућност да Град то плати у тренутку кад сам мислио да је Град дужан да плати јубиларне награде Пчелици, међутим, није дужан Град, него је дужна установа, након што смо анализирали", каже градоначелинк Ниша Зоран Перишић.

У Пчелици, чији је оснивач град, тврде супротно.

Директор предшколске установе "Пчелица" у Нишу Зоран Јонић каже да је законом о основама система образовања и васпитања, у члану 159, јасно предвиђено да је локална самоуправа у обавези да обезбеди средства и за јубиларне награде.

Застој је настао, кажу у Пчелици, када је због економске кризе Влада пре пет година донела Уредбу о обустави исплата јубиларних награда, која више није на снази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару