Читај ми!

Проблеми због изливања река

У многим деловима Србије изливање река донело је проблеме. Најтеже је уз реке Ибар, Тимок, Саву и Млаву, али и у Банату. Угрожено десетине кућа на северу Косова и Метохије. Канцеларија за КиМ најављује помоћ. Мирују водостаји Ибра и Западне Мораве код Краљева.

Снег и обилне падавине претходних дана створиле су проблеме у многим деловима земље. Најтеже је уз реке Ибар, Тимок, Саву и Млаву, али и у Банату. Црни Тимок је поплавио око хиљаду хектара земље. Дунав има тенденцију опадању до Богојева, а затим пораста у даљем току, а Дрина је у опадању. На неколико места код Клемка, са шабачке стране, водостај Саве достигао је ниво редовне одбране од поплава.

Повећан је ниво Млаве у доњем току код Кучева, Малог Црнића и Петровца на Млави.  

Угрожено је на десетине кућа на северу Косова и Метохије. Под водом су Пећ, Клина, Ђаковица и Србица, где је у поплавама настрадала десетогодишња девојчица. Ибар је оштетио мост код Лепосавића, па је педесетак домаћинстава села Кутње одсечено. Штета је велика у селима Дољане, Кориље и Бањска.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је у Лепосавићу да ће Канцеларија и остале државне институције помоћи у санирању последица поплава на северу Косова.

Вулин је обишао у поплавама срушени мост на Ибру у Лепосавићу који је село Кутње повезивао са овим градом.

Он је изјавио да ће се Канцеларија за КиМ али и предузећа "Србијаводе", "Мостоградња" и остале институције укључити како би се помогло у санирању последица поплава.

"Канцеларија ће бити прва да помогне и што пре морамо решити проблем људима који су остали без сигурног прелаза. Затражили смо и од Кфора да нам омогући да једним понтонским мостом решимо у прво време проблем, а онда да га решимо трајно", рекао је Вулин.  

Вулин је захвалио припадницима Цивилне заштите на огромном самопрегору у борби против поплава и што су, како је оценио, доказали да нису ни војна ни паравојна формација већ нешто што је неопходно за живот на Космету и нешто што одговара потребама задатка.  

Грађани северног дела Косовске Митровице и Звечана други дан су без воде, а разлог је замућеност због обилних киша и немогућност да буде прерађена у постројењу за прераду воде у јужном делу града.  

Ибар и Западна Морава мирују 

Ниво воде Ибра од јутрос мирује, али је неколико кућа и домаћнстава у краљевачком насељу Жичко поље и даље под водом.

Поплавни талас ушао је у објекте на 300 метра од корита реке, а четири домаћинства су и даље опкољена водом. Земља је споро упија.

Радоица Кочовић, начелник окружног Сектора за ванредне ситуације каже да ће води требати доста времена да се повуче јер је земља већ натопљена због обимних падавина протеклих дана, а да заститни бедем не дозвољава да се отекне и врати се у корито. 

Ибар је попунио и сеоски водовод у Жичи. Око 400 домаћинстава водом за пиће снабдева се из цистерне градског водовода. Потопљнено је  и неколико бунара који снабдевају град али по речима Рајка Ђекића, техничког директора "Водовода" у Краљеву водоснабдевање града није угрожено.

"Вода је исправна за пиће, контолишемо је сваких 12 сати, и последњи резултати су одлични. Вода је потпуно исправна и има је довољно", каже Ђекић.

И водостај Западне Мораве од јутрос мирује, главни талас кроз Краљево прошао је у поноћ. Поплавио је неколико десетина хектара ораница у Сирчи, Опланицима у Шумарицама и  објекти саграђени уз сам водоток.

Према последњем мерењу, водостај Саве код Шапца је 476 центиметара, што је за пет центиметара више него јутрос. У брањеном делу, за сада нема проблема и изливања. Осам црпних станица раде пуним капацитетом и одржавају пројектовани ниво воде у каналима.

У току су мере редовне одбране од поплава, надлежне екипе дежурају 24 сата и контролишу стање на терену. Смањује си и проток Дрине, у свом кориту је и река Тамнава у општини Коцељева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару