Читај ми!

Водостај у порасту, најтеже на северу Космета

Изливање река задаје проблеме многим крајевима Србије. Расте ниво Ибра, Тимока, Саве и Млаве. У Тимочкој крајини Црни Тимок поплавио око хиљаду хектара обрадиве земље. Због изливања река угрожено је десетине кућа на северу Косова и Метохије. Под водом су и Пећ, Клина, Ђаковица и Србица, где је у поплавама страдала десетогодишња девојчица.

У многим крајевима Србије реке које се изливају задају проблеме становништву. Расте ниво Ибра, Саве, Тимока и Млаве, а Црни Тимок је поплавио око хиљаду хектара земље. Реке угрожавају и десетине кућа на северу Косова и Метохије. У општини Србица страдала десетогодишња девојчица.

Више десетина кућа у општинама Звечан и Лепосавић угрожено је због изливања река. Ибар је оштетио мост код Лепосавића, па је педесетак домаћинстава села Кутње одсечено.

Штета је велика у селима Дољане, Кориље и Бањска, где је под водом више кућа и једна основна школа. Мештани покушавају да скрену ток реке.

Ибар код Краљева је прешао границу редовне одбране од поплава. У приправности су и екипе за постављање џакова на бедеме.

Дописник РТС-а из Краљева јавља да се вода излила у Конаревском и Жичком пољу. Искључено је пет рели бунара, а седам је још у функцији, потврђено је РТС-у у Градском водоводу. Вода је здрава за пиће. 

"Пратимо ситуацију, очекује се да талас током ноћи прође кроз Краљево и, ако у том периоду будемо успели да заштитимо све критичне тачке, овога пута ћемо проћи са таквом ситуацијом", истиче начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа Радоица Кочовић.

Тимок је метар виши него јуче. Поплављене су обрадиве површине. У Бору је ситуација сваке године пред пролеће иста.

Грађани истичу да не знају како да се бране већ да само гледају у небо и чекају престанак падавина.

Изградњом акумулације код Боговине проблем би могао да се реши, али је за то потребно 50 милиона евра.

"То је вишенаменска, предвиђена хидроцентррала, систем за наводњавања. Фабрика воде је такође предвиђена и, што је најважније, та акумулација предупређује тај поплавни талас који од Кривог Вира иде ка Зајечару", каже председник општине Бољевац Небојша Марјановић.

Расте Сава код Шапца, па су проглашене редовне мере одбране од поплава, а службе су у приправности.

Расте и Млава код Пожаревца, али нема опасности по становништво. Опада Лим код Пријепоља, који је јуче угрожавао домаћинства у неким селима. Иако је водостај и даље висок, ниво река у Новом Пазару опада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару