Читај ми!

Боља ситуација на рекама

На свим већим рекама водостај је повећан због обилних падавина, али се очекује опадање нивоа воде. Излиле се мање реке. У угрожена подручја упућени тимови за спасавање.

Ситуација на рекама у Србији боља је него јуче и водостаји су углавном у стагнацији, а негде и у благом опадању, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Смирује се ситуација код Бродарева јер је Лим од поноћи опао за пола метра. Дрина и даље расте, али се проток на тој реци регулише режимом рада акумулација Вишеград, Бајина Башта и Зворник.

Ниво Саве је и даље у порасту, па је редовна одбрана од поплава на снази код Шапца и Сремске Митровице. Водостај код Шапца у понедељак ће се приближити ванредној одбрани од поплава, па су насипима су уведена 24-сатна дежурства.

Краљевчани се спремају за одбрану од великог таласа на Ибру. У приправности су и екипе за постављање џакова на бедеме. Ибар се већ излио у центру града, тако да је под водом градска плажа и спортски терени.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа Радоица Кочовић очекује да тај талас током ноћи прође кроз Краљево, али да се ситуација прати.

Због набујалог Ибра, расте и водостај на Западној Морави. На Млави се очекује достизање ванредне одбране од поплава, па су могућа локална изливања.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је на реци Рашки, а редовна одбрана на Лиму, Милошевки и Сељасници у Пријепољу, као и на брани Велико Средиште код Вршца. У подручју Пријепоља, Новог Пазара и Сјенице мање реке су поплавиле оранице и помоћне објекте, али се ситуација смирује.

Лим је, код Пријепоља, синоћ достигао ниво од 328 центиметара и поплавио више насеља. Ниво те реке је данас нижи за 20 центиметара, а очекује се његово даље опадање. И на Ибру код Рашке водостај је у опадању, али ће данас бити изнад границе редовне одбране од поплава.

У насељу Залуг око 20 домаћинстава окружено је водом, али нису угрожени. Три домаћинства у Бродареву превентивно су евакуисана, као и 20 барака у Пријепољу које се налазе у непосредној близини Лима. Припадници Сектора за ванредне ситуације обилазе угрожено подручје.

На сливу Тимока водостаји ће се данас кретати на нивоу или нешто изнад граница редовне одбране од поплава са тенденцијом мањег опадања.

Боља ситуација на северу Косова

Киша која је два дана падала на северу Космета, нанела је велику штету становницима у селима Дољане, Кориље и Бањска у општини Звечан. Вода је у Бањској поплавила 10 кућа и основну школу. У Дољану су у потпуности поплављена имања и куће четири домаћинства.

Ситуација на поплављеном подручју општине Лепосавић, на северу Косова, од јутрос се нормализује, а реке се враћају у своја корита.

Набујали Ибар однео је мост који спаја Лепосавић са селом Кутње, док је вода из набујалих потока и планинских речица које се сливају са Копаоника и Рогозне ушла у помоћне објекте и оштетила их. Због оштећења носећег стуба на бетонском мосту на Ибру, око 50 домаћинстава од синоћ је одсечено од света.

Ибар се у току ноћи излио и поплавио сва поља у свом водотоку, а снег који је пао отежава прилаз до села у подножју Копаоника и Рогозне, тако да се право стање о штети коју су нанеле поплаве још не зна.

Екипе цивилне заштите, заједно са мештанима, и данас се боре са воденом стихијом у селима Вуча, Јошаница, Тврђен, Крњин, Лешак и Врачево, где је водена бујица претила да уништи куће и остале објекте који су у близини водотока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару