Читај ми!

Представљен програм за заштиту од поплава

Поучени искуством од пре две године, када су због незапамћених поплава обе земље претрпеле вишемилионске штете, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије у сарадњи са колегама из Црне Горе и подршку ЕУ, покренуо је пројекат "Прекогранична заштита и спасавање од поплава" који је представљен у Пријепољу.

На 220 километара дугом путу од извора до ушћа, Лим је, не ретко, атрактивна туристичка дестинација, али показало се и несвакидашња опасност и заједничка брига Србије и Црне Горе, које реализују "Програм прекограничне заштите и спасавања од поплава".

Дениса Нурковић, начелница подручне јединице Сектора за ванредне ситуације Берана каже да овакви пројекти финансирани од Европске уније могу у знатној мери да допринесу да ојачају људске и техничке капацитете и да подигну свест грађана.

Настао на искуству обе земље, које су, захваљујући доброј сарадњи, успешно пребродиле   поплаве из 2011. године, пројекат, како кажу, има за циљ ублажавање последица природних непогода пре свега кроз организовање заједничких тренинга, вежби као и набавку неопходне опреме.

"У оквиру те опреме наћи ће се чамци, возила, опрема за специјалистичке тимове за рад на води", каже Милун Прокопијевић из Сектора за ванредне ситуације РС. 

Гран Посаркаца, нацелник Одељења за ванредне ситуације Пријепоља каже да пројекат предвиђа разматрање протокола између два министарства о начину преласка државне границе специјализованих јединица за спасавање на води.

Благовремено деловање мимо процедура које подразумева прелазак границе, олакшаће  и  убрзати заједничко деловање на најугроженијем подручју.

Ово је тек једна од неколико, поплавамо посебно угрожених локација на територији општине Пријепоље, па управо зато за децу и становништво са овог подручја биће организоване посебне едукативне радионице и емисије које ће поспешити њихову спремност да реагују у слуцају поплава и других кризних ситуација.

Уз ново схватање и смернице за очување корита реке, Србија и Црна Гора поново ће у Лиму видети атрактивну туристичку дестинацију, чије ће ћуди, ако не укротити, онда бар спремно дочекати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи