Читај ми!

Сајт заборављених речи и израза

Жељка Бојић и Даниела Берић Дамњановић, просветне раднице из Шапца покренуле су сајт "Духовно и материјално наслеђе Мачве". Сајт је део пројекта "Лексичко наслеђе Јанка Веселиновића кроз визурзу младих", а покровитељ је град Шабац.

Због сазнања да њихови ученици, углавном не знају називе и намену многих традиционалних предмета и речи које су се користиле у 19. веку, Жељка Бојић и Даниела Берић Дамњановић, просветне раднице из Шапца, покренуле су сајт "Духовно и материјално наслеђе Мачве".

У 19. веку у Мачви су биле развијене све технике ткања. Поред ромба, меандар је један од најчешћих мотива на предметима народне радиности. Јунаци које је стварао Јанко Веселиновић носили су јелеке и гуњеве, а многи делови одеће и изрази из његовог времена одавно се не користе.

"Јанко Веселиновић је писац нашег краја, писао је језиком који се користио у Мачви, зато је он изабран да његово дело буде окосница овог сајта. Циљ нам је да привучемо младе да се упознају са тим језиком, јер тај језик се полако заборавља", каже Жељка Бојић, професор разредне наставе.

Сајт је подељен на три целине. Поред духовног и материјалног наслеђа Мачве у току је израда и ђачких страна.

"Схватила сам да је Јанко Веселиновић углавном писао о неким мојим вршњацима и да у 18. веку они нису били много различити од нас, али било је доста разлике у језику и у начину облачења", каже Нађа Ристић, ученица ОШ "Јанко Веселиновић".

Јанко Веселиновић рођен је у Црнобарском Салашу 1862. године. За двадесетак година стваралаштва написао је 127 приповедака, два романа и два драмска текста. Јунак наших дана и Борац су остали недовршени.

"У нашој школи припремали смо две представе, "Ђидо" и "Ашиков гроб", сусрели смо се са речима које нам нису биле јасне као што је "конђа"- венчаница или "кардо"- брат и потражили смо их на сајту "Наслеђе Мачве", каже Мина Јовановић, ученица ОШ "Јанко Веселиновић".

Хајдук Станко, најчитаније дело Јанка Веселиновића, објављен је 1896. године и до почетка седамдесетих година 20. века доживео је 24 издања. Поред сајта, ускоро ће бити штампан и речник са појмовима и изразима који се налазе у овом роману.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару