Читај ми!

Уклањање отпада животињског порекла

У Србији годишње настане више од 300 хиљада тона отпада животињског порекла, а највећи део заврши на депонијама. Пројекат Центра за прикупљање анималног отпада, у коме су, уз Ужице, учествовале још три општине, корак је ближе ка решењу тог проблема.

На депонијама, покрај пута, у каналима или на неусловним сточним гробљима, највећи део, чак 80 одсто анималног отпада или угинулих животиња у Србији заврши на непрописан начин. У ужичком крају где постоји готово стотину прерађивача меса, последњих година, овај проблем је посебно изражен.

"Оно што ми сада радимо јесте да практично обавезујемо кланице да имају уговор са кафилеријама које су одабране. Углавном, све те споредне производе животињског порекла са подручја Златиборског округа прикупља кафилерија из Ћуприје", каже Вера Ђуковић, републички ветеринарски инспектор.

Иако са испуњеним стандардима за прераду меса, мањи произвођачи, најчешће, због недовољње количине или лоше путне мреже, имају проблем са складиштењем споредних животињских производа.

"Камион из кафилерије Ћуприја долази једном седмично. Било би нам потребно свакодневно да долази једно мање возило које ће да носи тај отпад и да буде негде на Златиборском округу тај сабирни центар који ће преузимати отпад, јер је немогуће функционисати када долази једном седмично", каже Бранко Бојовић из кланице "Бојовић".

У сарадњи са општином Чајетина, град Ужице је, уз подршку словеначких стручњака, аустријске агенције и републичког Фонда за заштиту животне средине, недавно представио пројекат изградње трансфер станице за безбедно сакупљање ове врсте отпада.

Уколико овај пројекат, како се очекује, буде прихвацћен на неком од конкурска ЕУ, на овој локацији у Севојну планирана је изградња Центра за прикупљање отпада животињског порекла, првог такве врсте на подручју Златиборског округа.

"Он ће у себи имати расхладне уређаје да чувају отпад који се довози на ову локацију, имаће просторију за преглед животиња које се допреме ту и он неће имати утицаја на животну средину, а додатно ће се радити документација која ће о томе да да позитивно мишљење", каже Миладин Пецинар координатор пројекта.

Уз позитивно мишљење о пројекту који је урађен по стандардима ЕУ, укупне вредности 280.000 евра, могла би почети већ од пролећа наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару