Читај ми!

Много књига, тежак избор

Од почетка школске године прошло је месец дана, а неки ђаци још немају све књиге. Издавачи тврде да их има довољно, а родитељи да им је тешко да сами комплетирају уџбенике, јер је на тржишту много различитих издања.

На часу Природе и друштва ученици трећег разреда уче план града. У уџбенику је пример из центра престонице - Сава, Дунав, Калемегдан и још много детаља, које деца, кажу, тешко схватају, јер неки од њих никада нису били у Београду.

Учитељица Радмила Стевановић, која ће за месеца дана у пензију, после тридесет година рада у просвети тврди да деца лакше уче на познатим стварима, па отуда на табли план Ниша.

Учитељица каже да се руководи досадашњим искуством и да комбинује градиво из старих књига, да се често договара са колегама младим који су активнији у праћењу савремених достигнућа у науци и раду.

Директорима школа је дата могућност да сами, у договору са наставницима бирају уџбенике.

Директорка ОШ "Стеван Немања" у Нишу Александра Пројовић каже да им је важно да уџбеници буду прилагођени узрасту деце, да буду написани разумљивим језиком и да одговарају програму.

Марија Тачков, ученица седмог разреда каже да су књиге добре, да би било добро да нису обимне и да можда у неким уџбеницима градиво није сажето, па је неразумљиво.

Издавачи тврде да понуду сваке године прилагођавају захтевима тржишта. Завод за уџбенике, на пример,  из чијих књига је учило 55 генерација, у понуди има и електронске мултимедијалне уџбенике.

Иван Прибићевић из Завода за уџбенике каже да су ослушкивали тржиште и прихватили препоруку Светске здравствене организације да дечје торбе треба да буду лакшеу, па су у уџбенике прилагодили томе.

Осавремењивање наставних средстава, тврде стручњаци, такође утиче на знање деце. Међутим још има школа, попут ове близу Куршумлије, у којој ученици користе рачунаљке од пре неколико деценија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи