Читај ми!

Повратак занату

У општини Лебане данас не ради ниједна фабрика, а половина радно способних људи је без посла. Неке од некадашњих текстилних радница одлучиле су да се врате старим занатима, штрикању и ткању. Међутим, ковача, пинтера, ћурчија у Лебану више нема.

Од беле и обојене вуне, помоћу специјалних игала различите дебљине, Јасмина Терзић израђује разне предмете од пустоване вуне. Овом старом занату вратила се пре скоро две године, савладала га је у потпуности и сада прави све: од шешира и торбица до сувенира и уложака за обућу.

У почетку је било веома тешко, каже Јасмина: "Сада је много лакше, и све боље и боље. Наши људи купују ситнице, док крупне комаде купују странци."

Занат који је изучила не чува само за себе, већ вештину преноси младим женама из свог окружења које на посао чекају по десетак година.

Једна од њих је Анђица Миљковић која каже да је посао занимљив и да може да се савлада за месец дана.

Стопа незапослености овде је одавно премашила 50%, због чега и није чудно враћање старим занатима, штрикању и ткању.

Соња Живковић је унела неке новине у традиционалну вештину: плете хеклицом на свом, како га зове, разбојчићу. Овладала је новом техником, па јој за израду шал од два метра треба отприлике пет дана.

За њу, али и још десетак жена са инвалидитетом из Лебана, ово би могао да буде начин да обезбеде стални извор прихода.

Оне су ангажоване у радионици рукотворина - пројекту јавних радова које је кандидовала Туристичка организација Лебане.

"Ја плетем, везем, штрикам", каже Славица Чалић, "а сада сам, радећи у овој радионици схватила и како да то пласирам и проширим понуду."

Лебане још нема свој сувенир, али потенцијале попут Радан планине и локалитета Царичин град виде као могућност и за продају рукотворина.

"Наши локалитети су примамљиви за туристе. Свако ко дође пожелеће да понесе неки сувенир, нешто специфично из овог краја", сматра Ивана Ристић, директорка Туристичке организације Лебане. "То значи да за одређени број људи ручни радови могу да буду шанса. Нажалост, стари занати не могу да буду шанса за опоравак целе општине."

И док се жене у овом крају све више враћају ручним радовима и изради народних ношњи, многи стари занати изумиру: на традиционалној Изложби старих заната потврђено је да Лебане пинтера, ковача, кујунџија и ћурчија више нема.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи