Успешна приватизација "Леде"

Привредну слику општине Књажевац данас чине углавном мала приватна предузећа. Од некадашњих великих фирми, успешно је, пре осам година, приватизована само фабрика обуће "Леда". Италијанска мултинационална компанија "Фалк Ист" у обнову и модернизацију производње у "Леди" инвестирала више милиона евра.

Од некадашњих великих фирми у Књажевцу, као што су "Џервин", ИМТ или "Бранка Динић", успешно је приватизована само фабрика обуће "Леда".

Италијанска мултинационална компанија "Фалк Ист", која је пре осам купила "Леду" у обнову и модернизацију производње до сада је инвестирала више милиона евра.

У халама некадашње "Леде" данас под заставом "Фалк Иста" 700 радника годишње произведе око милион пари квалитетне дечје обуће. Производња се одвија по највишим светским стандардима, а запослени редовно примају плату.

Пословођа Зоран Соврић каже је задовољан зарадом и условима рада у фабрици. "Плате се исплаћују преко рачуна и на време. Ми смо стабилна фирма, стално има посла и капацитети су нам увек упошљени", каже Соврић.

Драгана Живановић у "Леди" је радила 20 година када су италијански обућари купили књажевачку фабрику.

"Наставила сам да радим исти посао који сам радила. Услови за рад су добри, али се више ради него раније. Најважније је да су нам примања редовна и добра за Књажевац", каже Драгана.

"Фалк Ист" је један од најуспешнијих извозника у земљи. Више од 95 процената произведње намењено је тржиштима европе и света. Своје производне погоне "Фалк Ист" у свету има само у Кини и Србији.

Осим фабрике у Књажевцу са 700 запослених још око 300 радника ради и у Фалковом погону у Руми. У компанији кажу да су задовољни пословањем у Србији и да желе да прошире капацитете, запосле више радника, али и да инвестирају у њихово стручно усавршавање.

Менаџер Давид Јакшић каже да је "Фалк Ист" у Књажевац дошао због дуге традиције у обућарству и квалификованих радника.

"Наша матична фирма "Фалк" у Италији нам сваке године обезбеђује све већи буџет, а ми се трудимо да, колико је то могуће, производњу из других земаља преселимо у Србију, што је и најбољи показатељ квалитета који се овде може остварити. Планирамо такође да проширимо пословање и са другим партнерима као што сада успешно сарађујемо са фирмама "Гучи" и Пол Смит", каже Давид.

Светски познати бренд "Фалк Ист-а" је дечја обућа "Натурино", са преко две стотине основних модела и око седам пута више њихових варијација у боји и материјалима.

Новина од ове године је и оживљање бренда "Леда" који је некадашњу књажевачку фабрику прославио као произвођача модне женске обуће. Под тим именом "Фалк Ист" сада је припремио посебно дизајнирану колекцију дечјих ципелица намењену великом руском тржишту.

Осим што је настављач дуге традиције у обућарској индустрији у Књажевцу, "Фалк Ист" је и пример друштвено одговорне фирме која од свог доласка активно учествује у животу локалне заједнице.

Фабрика "Фалк Ист" је покровитељ локалног кошаркашког клуба и донатор у многобројним хуманитарним акцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи