Читај ми!

Локализован пожар на Чиготи

Пожар на Чиготи локализован. Ватра окружена са свих страна, гашње свих жаришта се очекује сутра, изјавио начелник ватрогасне Управе МУП-а Горан Николић. Велики напори да се под контролу стави ватра на подручју општине Брус, која је захватила 200 хектара.

Пожар на златиборском врху Чигота вечерас је локализован и ватра је под контролом, изјавио је начелник Управе ватрогасно-спасилачких јединица МУП-а Србије Горан Николић.

Николић је рекао да се сутра може очекивати и гашње свих жаришта, али је вечерас ватра "окружена са свих страна" и не прети насељима. Према његовим речима, током поподнева ватрогасци су успели да спасу две куће на Чиготи и спрече ширење пожара у пределу Међин До.

У борби против пожара ангажовано је око 115 ватрогасаца, један руски и један хеликоптер МУП-а Србије. Јак ветар претходно је разбуктао пожар на неколико угашених локација, па је ватра захватила 1.000 хектара шуме, ниског растиња, пашњака и ливада.

Командант Ватрогасно-спасилачке јединице Ужице Саша Цицварић је изјавио да је најкритичније на потезу од Чиготе према селу Гостиље, али да су најближе куће од пожара удаљене један километар. Прокопано је око 15 километара шумских путева, па је, са друге стране, пожар пресечен и заустављен.

"Морали смо да регрупишемо снаге и успели смо да ватру савладамо на одређеним границама", рекао је Цицварић, додајући да су ватрогасци гасили пожар целе прошле ноћи, али се ватра услед јаког ветра проширила.

Ватрогасци и мештани нису успели да спрече ширење пожара на западним обронцима Чиготе ка Царевом Пољу и у Медвеђем Долу, где су изгореле две мање викендице и две сточарске колибе.

Сточари су ноћас извели стада на сигурно. На потезу ка Раковици и Гостиљу, где је прошле ноћи било најризичније, спречено је ширење пожара, а током дана је проширен просек кроз шуму како би се заштитили шумски комплекси четинара и храста и зауставила ватра.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, раније данас, рекао је за РТС да очекује да данашњи дан буде одлучујући за стављање пожара на Чиготи под контролу, и навео да људи има довољно и да је одзив мештана и шумара, добровољаца, био велики.

Пожари су избили и у златиборским селима Љубиш и Трипкова, а гори и више од 50 хектара шуме на Тари.

Пожари у Расинском округу

Велики напори улажу се да се под контролу стави и ватрена стихија која је захватила 200 хектара на подручју општине Брус, након што је јуче у општини Александровац локализован пожар који је захватио 100 хектара шума и ливада.

Из густе четинарске и храстове шуме у атару села Велика Грабовница пожар се прошле ноћи проширио на подручје Криве Реке. Гаси га око 100 припадника Ватрогасно-спасилачких јединица из Крушевца, Бруса, Александровца и Трстеника, а у помоћ су им притекле и колеге из Кикинде и Сомбора.

Ветар отежава гашење и прети да ватру поново распламса. Опасности по људе и имовину нема, као ни по Национални парк Копаоник који је од места захваћеног пламеном удаљено око пет километара.

"Најтеже је гашење четинарске шуме, преко које се пожар врло брзо шири. Проблем су и високе температуре, због којих мора да се обезбеди константно дежурство", рекао је командир Ватрогасно спасилачке јединице Крушевац Владица Станковић.

У вечерњим сатима, екипама на угроженом терену у општини Брус, прикључило се и тридесетак полицијских службеника из Варварина, Ћићевца и Трстеника, и исто толико припадника војске Србије са три додатна возила. Сви се надају да ће пожар у Кривој Реци и Великој Грабовници током ноћи ипак бити локализован.

Пожар на подручју Козника у општини Александровац је локализован, али ватрогасци још увек дежурају како не би дошло до поновног паљења. У протекла три дна у Расинском округу избила су 33 пожара на отвореном.

Пожар који је избио и у атару села Тијовац код Сврљига, у Нишавском округу, је под контролом. Ватра је захватила више око 40 хектара шуме и ниског растиња, а ватрогасци очекују да ће током ноћи бити потпуно угашен.

Пожар је великом брзином захватио је храстову и грабову шуму, а гашење је током дана отежавао ветар и високе температуре. Ширење пожара ка магистралном путу Ниш-Зајечар је заустављено тако да је пут проходан, а интервентне јединице настоје да спрече ширење пожара ка сврљишком селу Тијовац.

Узрок пожара није утврђен, али ватрогасци претпостављају да је реч о људској непажњи или избијању пламена на јаком сунцу под комадима стакла.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи