Читај ми!

Волонтери у ветеринарској станици

Неколико студената ветерине одлучило је да ово лето проведу волонтирајући у шабачкој Ветеринарској станици. Осим што желе да помогну у лечењу животиња, сматрају да ту могу да науче нешто ново и стекну искуство које ће им бити од користи.

Међу волонтерима који ће ово лето провести у шабачкој Ветеринарској станици има оних којима је ветерина је животни позив, али има и оних који то раде само из љубави према животињама.

После завршене праксе, студент четврте године ветерине, Немања Тодоровић, одлучио је да и током лета остане у Ветеринарској станици. Посао је каже инспиративан, јер је спој две љубави: према животињама и професији.

"Првенствено сам остао због посла јер ће ми ова пракса, ово волонтирање, значити у будућности", каже Немања. "Занимљиво је бринути о псима и мачкама у малој ветеринарској пракси."

Поред будућих ветеринара, у шабачкој станици волонтирају и они чије звање нема много везе са животињама.

"Много волим животиње и сматрам да своје слободно време могу да искорисим на прави начин уколико помогнем некоме коме је помоћ потребна", објашњава своје мотиве Зорана Јовичић, студенткиња Високе текстилне школе. "Намеравам да овде проведем цео свој распуст."

У станици кажу да је мало оних које интересује ветерина. Током лета гужве су велике, па је свака помоћ добродошла, јер њихови пацијенти не сарађују.

"Врло често, чак и када је један пацијент у амбуланти, потребно је више људи да би се савладао и прегледао, како би добио адекватну терапију", каже Јелена Смиљанић, др ветеринарске медицине.

Амбулатна Шабац не лечи само кућне љубимце већ и велике животиње. Према речима др Мирјане Кузмановић, у овом периоду је највише вирусних обољења и хирушких интервенција:

"Раде се биохемијске анализе крви, прегледи на трихинелу, методом трихинелоскопије и вештачке дигестије, тако да нам је помоћ волонтера увек добродошла."

Осим лечења, у амбуланти се збрињавају и остављене животиње, иако им то није у опису посла. Мисија ветеринара је, кажу, да лечи и помаже, и поред тога што за смештај често немају решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи