Читај ми!

Бурна ноћ у Зрењанину

Наука, археологија, музика и, пре свега, уметност обележили су зрењанинску Ноћ музеја. Врата посетиоцима отвориле су градске установе културе, а разноврстан програм употпунили су дечји маскенбал, трибине о модерној уметности, концерти и позоришне представе.

У овогодишњу Ноћ музеја укључено је десет зрењанинских институција културе које су отвориле врата бројним програмима намењеним најмлађима, али и љубитељима науке који су имали прилику да се упознају са занимљивостима из фундуса архива, музеја и галерија.

Народни музеј у Зрењанину за Ноћ музеја припремао се два месеца.

"Отворили смо врата у 18 часова и већ је велики број посетилаца жељно ишчекивао да види шта смо овог пута припремили да прикажемо јавности, што се иначе ретко види", рекла је Сања Врзић из зрењанинског Народног музеја. "Ове године могли су то да виде на дванаест локација у граду."

Најмлађима је најзанимљивија била поставка "Тесла из другог угла". Представљени су неки од изума великог научника: неонска цев која у руци гори у близини трансформатора и чувено ротирајуће метално јаје.

Археолошка радионица у којој се праве отисци и реплике са налазишта или накит из неолита и ове године је привлачио пажњу младих, па чак и предшколаца.

Једна од атракција у зрењанинској Ноћи музеја, у предизборној вечери, била је дрвена гласачка кутија из 1946. године, када се гласало за краља или за Тита. Ту су и изборне гумене куглице са жигом тадашње ФНРЈ.

"Југославија је тада, после Другог светског рата, имала око петнаест милиона грађана", каже кустос Народног музеја Видак Вуковић. "На изборе је изашло, како кажу подаци, 87% грађана с правом гласа, а више од 90 одсто определило се за листу Народни фронт, чији је носилац био Јосип Броз Тито."

За Ноћ музеја, изложбе су приредили и Савремена галерија, Архив и млади уметници - поставкама у објекту познатом као Пинова вила који, од пре неколико година, носи и неславно име Музеј деструкције.

Шарен и занимљив програм овогодишње манифестације, употпунили су и дечји маскенбал, трибине о модерној уметности, концерти и позоришне представе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи