Читај ми!

Ћиром у Јевропу

У ужичкој Ноћи музеја отворене су изложбе у Градској галерији, Историјском архиву и Народном музеју. Највећу пажњу Ужичана, ипак, привукло је подсећање на долазак првог воза у варош, пре тачно стотину година.

У "српском Сибиру коме је природа дала само брда и врлети" први воз дочекан је уз канонаду и музику. "Протин воз", како је тада назван, стигао је захваљујући дугом и упорном залагању ужичких политичких и привредних првака, пре свега проте Милана Ђурића.

Ужички посланици у Скупштини Краљевине Србије били су и иницијатори градње, објашњава аутор изложбе Богић Красић, музејски саветник. Пруга је повезала Ужице са другим развијеним крајевима Србије.

И ма како из ове перспективе изгледао спор и неудобан, "Ћира" је стизао тачно по реду вожње, па су Ужичани и сатове по њему навијали.

Миодраг Глушчевић се сећа како је у ужичку гимназију путовао из Пожеге:

"Воз из Београда долазио је сваки дан у Пожегу у 6 сати и 1 минут, а у Ужице у 14 минута до 7. Пошто су часови почињали у пола 8 било је времена и за лепињу."

Долазак ћире потиснуо је кириџије и означио крај паланке у којој су, кажу хорничари, "мачке спавале на сред улице" и Ужице убрзо увео у привредне центре.

Од како је, како пише тадашња штампа, "Ужице везао за Јевропу", ћира је пола века тутњао преко брда и долина, а онда сасвим утихнуо - све до обнове Шарганске осмице.

Да је ћира и столеће после у моди говори и то што је Шарганском осмицом за један дан, уочи Ноћи музеја, путовало више од хиљаду људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи