Читај ми!

На преглед у Ћуприју

Пацијенти из Расинског округа на преглед скенером морају у Ћуприју, јер су у квару оба апарата у крушевачком Здравственом центру. Крушељани немају чак ни могућност да се прегледају у приватној амбуланти, јер је једини скенер ван Здравственог центра у квару.

Први скенер у крушевачком Здравственом центру, набављен је пре десет година уз помоћ привреде Града. Други, савременији, мултислајсни, почео је да ради у мају 2009. године.

Иако се разликују по техничким карактеристикама и годинама производње, показало се да имају заједничку слабу тачку. Ни један ни други не раде због квара на рендгенској цеви.

Први скенер који је Радиолошка служба крушевачког Здравственог центра набавила престао је да ради крајем претпрошле године, после скоро 50.000 прегледа.

Дужа чекања пацијената на преглед тада су избегнута радом у две смене на другом апарату.

До 9. маја, када је због квара на рендгенске цеви престао да радом и новији скенер, на њему је прегледано око 13.000 пацијената из Расинског округа.

"Та катодна цев је нешто попут сијалице и никада не знате колико ће дуго да траје", објашњава др Гордана Перчевић, начелница Радиолошке службе Здравственог центра Крушевац. "Оквирни век трајања је две и по године, с тим што се то заиста никада не зна. На првом скенеру десило се да је прва цев страдала након шест месеци, а да је друга радила пет година. На другом скенеру њен век трајања био је, баш као што је и очекивано, две и по године."

Цев кошта 88.000 евра, каже Живорад Трифуновић, помоћник директора за правне полове ЗЦ Крушевац. "То је висока сума, па смо били принуђени да се обратимо за помоћ Министарству здравља. У сталном смо контакту са помоћником министра, др Дубравком Шарановић и имамо њихово обећање да ће овај проблем бити решен у најскорије време."

Солидарност здравствених центара

Додатни проблем представља то што скенер не ради ни у Здравственом центру у Краљеву и Нишу, па је помоћ затражена од колега у Ћуприји.

Према речима Гордане Перчевић, болнички пацијенти су привремено збринути захваљујући договору са Здравственим центром у Ћуприји:

"Један пацијент дневно из наше болнице биће прегледан на њиховом скенеру до тренутка оправке нашег."

Иако распоред слања пацијената у ћупријски центар по одељењима постоји, он није стриктан и прилагођаваће се дневним потребама и степену хитности.

Да је солидарност међу здравственим центрима у оваквим ситуацијама и нужна и велика, сведочи и податак да су пацијенти пре две године због мањег квара на крушевачком скенеру снимања на преглед одлазили у Краљево, да би већ наредне, безмало целе 2011. Краљевчани исту помоћ тражили и добили од колега из Крушевца.

Пацијентима који нису хитни случајеви, а не успеју да добију оверени упут од Републичког фонда здравственог осигурања за снимање у неком од центара у којима скенери раде, преостаје да чекају или потраже помоћ у приватној пракси у којој се снимање наплаћује од 5.000 до 9.000 динара.

Крушевљани немају ни ту могућност, јер је и једини скенер који је постојао ван Здравственог центра већ месец дана у квару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи