Читај ми!

Куда иду сремске овце

У Срему, овце данас има тек свако седмо газдинство јер, кажу, нема тржишта за овчије млеко и сир који били основ зараде. Породица Тодорић из Павловаца не одустаје од гајења оваца.

У Срему, који је некада био познат и по овчарској производњи, сада тек понеко домаћинство има овце у тору. Породица Тодорић из Павловаца гаји више од стотину оваца, чији се број стално повећава, јер се овце јагње две пута годишње.

Васа Тодорић каже да су овце веома захвалне и када је исхрана у питању: "Веома су рентабилне, јер све што крупна стока не жели да једе може да послужи за исхрану оваца. Важно је само да има неко ко може током пролећа и лета да их чува и води на испашу."

Могућност испаше само је још један додатни мотив за Тодориће да од овчарства не одустану. Овце се свакодневно воде на испашу што смањује трошкове исхране.

Поред Павловаца пашњак је, каже Радослав Тодорић, веома квалитетан: "Вода је у близини тако да скоро цео дан овце могу да буду на испаши. То је веома добро посебно што се и два пута годишње јагње."

На педесет хектара квалитетних пашњака, свакодневно се напасају и говеда и козе. Задовољни су Павловчани, посебно Тодорићи, који кажу да је после неколико година почела и тражња вуне, што поред продаје јагњади и оваца може знатно да побољша зараду.

Штета је једино, како кажу, што нема тржишта за овчије млеко и сир, који су некад били основ зараде овчарске производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи