Читај ми!

Завршена сетва у Средњем Банату

Овогодишња сетва у Србији је, због кишног времена, трајала неуобичајено дуго и, поред субвенција, за око 30 одсто била је скупља од прошлогодишње. И ове године, највеће површине засејане су кукурузом.

Сетву кукуруза је, међу последњима у Средњем Банату, завршио је Михаљ Фодор, пољопривредник из Зрењанина.

Због кишног априла, кукуруз сејан ван оптималног рока, у првим данима маја. Сетва у првој половини маја последњих година све је чешћа, углавном због недостатка новца.

"Сетва је скупља него лане за 20 до 40 одсто, у зависности од културе. Само је семе кукуруза за једну сетвену јединицу поскупело са 2.500 на око 4.500 динара", каже Фодор. "Да бисмо имали бољи принос, морамо посејати довољан број зрна по хектару и не смемо на томе штедети."

Оптимални рокови за сетву овог пролећа померени су и због обилнијих падавина. На њивама у Средњем Банату било је просечно око 50 литара кише по квадратном метру, што, како кажу, само делимично ублажава последице прошлогодишње суше.

"Киша је добродошла за развој биљака, али је условила и бржи развој корова, па сад морамо брзо да реагујемо и заштитимо усев", објашњава Јован Воргић, пољопривредник из Зрењанина.

У Србији је и ове године доминантна култура кукуруз, која ће заузети око 1,25 милиона хектара, док ће сунцокрета и соје бити у границама вишегодишњег просека од око 175, односно 165 хиљада хектара, као и шећерне репе која заузима 60 хиљада хектара.

Са ових површина, како кажу, могу да се остваре просечни приноси, довољни за домаће потребе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи