Читај ми!

Ђурђевданске награде Крагујевца

Звање почасног грађанина града Крагујевца уручено британском песнику Ричарду Бернсу. Поводом Дана града, заслужним појединцима и предузећима уручене Ђурђевданске награде у различитим областима.

Британском песнику Ричарду Бернсу, аутору поеме "Плави лептир", која је инспирисана страдањем крагујевачких ђака 1941. године, уручено је звање почасни грађанин града Крагујевца.

Поема Ричарда Бернса изведена је на антираној манифестацији у Крагујевцу "Велики школски час" 2009. године.

На свечаној седници скупштине града, поводом 6. маја - Дана града, уручене су и Ђурђевданске награде у различитим областима, заслужним појединцима и предузећима.

Ђурђевданска награда за протеклу годину у области уметности додељена је оснивачу и директору Позоришта за децу Зорану Ђорићу, за завидне уметничке резултате у успешном вођењу те установе.

Награда у истој области припала је редитељу и публицисти Јовану Глигоријевићу за књигу "Блуз леве обале".

Ђурђевданску награду у области спорта добио је Марко Павловић, члан клуба екстремних спортова "Крагујевац", а предузеће "Застава камиони" је за производњу новог модела теренског возила награђено у области привреде.

Професор Слободан Јанковић је добио признање у области медицине због, унапређења рада Клиничког центра. За хуманитарни рад, Ђурђевданска награда је уручена Милану Ђорђевићу - Мишку, координатору добротворне организације "Љуби ближњег свог".

У области новинарства награђена је новинарка Радио телевизије Крагујевац Катарина Мировић.

Свечана седница скупштине града одржана је у згради Старе скупштине, подигнутој 1859. године у време владавине Милоша Обреновића. Након десет година паузе, градски парламент је поново заседао у обновљеном здању, у којем је пре више од 150 година и зачет српски парламентаризам.

Свечаној седници, одржаној поводом Дана града, присуствовали су поред одборника скупштине и представаници свих значајнијих републичких и градских институција, као и ранији добитници Ђурђевданских награда и признања.

Присутне су биле и бројне делегације градова побратима, које су поред градоначелника америчког Спрингфилда, чинили и представници румунског града Питештија, Јерихона у Палестини, немачког Инголштата, Смоленска, Мостара, Охрида и многих других братских градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи