Читај ми!

Сваки седми мештанин члан бирачког одбора

У Очагама, мачванском селу познатом по кривим путевима, сваки седми мештанин с бирачким правом, члан је бирачког одбора. У селу са стотину кућа, бирачку кутију чува њих скоро педесеторо.

У Очагама, више чланова бирачког одбора је напољу него уз кутије, јер у најмањем мачванском селу, за сваког од 48 чланова нема ни столица ни квадратни метар простора.

Владан Лацковић, један од 326 мештана са бирачким правом и члан бирачког одбора, каже да их је више на бирачком месту него на слави.

Данас је радни дан за петнаест одсто бирачког тела у Очагама. "У селу никада није била већа дневница него данас - од две до три хиљаде динара, како ко да", каже Милан Лацковић.

"Нису дали да из једне куће буду двоје", објашњава Славица Којић. "Боје се да ће неко узети више пара, а неко неће добити ништа, тако да је из сваке друге куће по један чувар кутије."

Мало село, велике фамилије, а пет кандидата за одборнике општине Богатић. Зарад будуће слоге, по кућама су унапред договорена изборна правила.

Према речима Живанка Лацковића, "једно мора за стрица, једно за кума, једно за брата, тако да морају да поделе гласове".

Љубиша Јокић сматра да није важно за кога ће ко гласати, важно је "да сви заједно буду у коалицији на њиви".

Политика им је овде, кажу, искривила и путеве пре шест деценија, те иако им је атар раван као тепсија, имају више скретања него кућа.

И поправка рупа на бројним километрима кроз село, кажу, била би им јефтинија од бирачког одбора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи