Читај ми!

Ђурђевдан у Крушевцу

У Крушевцу је Свети Ђорђе храмовна слава највеће градске цркве, саграђене почетком двадесетог века у српско-византијском стилу и крсна слава великог броја породица.

Велики број Кушевљана који славе Св. Ђорђа у зору, уочи литургије, дошли су у цркву да освештају славски колач.

"Славим Светог Ђорђа већ петнаест година, од када сам се осамосталио и оженио", каже Крушевљанин који је у цркву дошао са двоје деце.

Многе домаћице су пожуриле кућама да све припреме за дочек гостију, а неки су се одлучили да после сечења колача оду право на гласање.

Четворочлана породица Ђорђевић, ритуал сечења славског колача годинама обавља код куће, са парохијским свештеником. У њиховом дому дан Светог великомученика Ђорђа, прилика је за породично окупљање, јер је старија ћерка Александра на студијама.

"Славу спремам са задовољством", каже Зорана Ђорђевић. "Најлепши део за мене је припрема славског колача, јер сваки украс који спремим да ставим на славски колач за мене има посебно значење. Посебно су ми драге књиге с петицама и десеткама."

Најважније је већ припремљено. Пред долазак гостију остају само детаљи, како би славски сто изгледао што свечаније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи